Danas uživajte u ljetnim temperaturama, ali krajem tjedna stižu loše vijesti

Dan je kako smo i najavili počeo obiljem sunca, toplinom, a u velikom broju mjesta i pretoplim jutrom jer su temperature već u 8 sati iznad 25 stupnjeva. Sunce će grijati zrak danas i sutra, a zatim će od četvrtka vrijeme biti nestabilnije.

Inače, prošli je mjesec prekinuo niz najtoplijih mjeseci jer je ovaj mjesec po temperaturama bio u granicama prosjeka.

Svjedoci smo globalnog zatopljenja, a svaki novi mjesec dokazuje kako su temperature sve toplije pa je tako bilo i prošlih mjeseci. No nakon što je prošao svibanj, dobili smo sasvim drugačiju sliku pa su tako prve dvije trećine mjeseca bile uglavnom hladnije od prosjeka, a zadnja trećina bila je (znatno) toplija od istog.

U konačnici klimatološki svibanj bio je točno u granicama višegodišnjeg temperaturnog prosjeka kada se usporedi s razdobljem od 1961. do 1990. godine. Sam podatak i ne bi bio posebno zanimljiv da ovogodišnji svibanj nije prekinuo niz od 18 mjeseci toplijih od prosjeka. Kada se srednja mjesečna temperatura zraka usporedi s razdobljem 1981.-2010. onda je ovogodišnji svibanj bio 0,8°C hladniji od prosjeka!

Poznato je kako su ožujak i osobito travanj bili topliji od prosjeka, kao i klimatološko proljeće u cijeloj Dalmaciji, no zaključio ga je ipak hladniji svibanj.

Pred nama je lipanj, a s obzirom da ga je u prvih par dana obilježilo nestabilno vrijeme, možda se poput prethodnog uvrsti u mjesece koje nećemo pamtiti po vrućinama, već po umjerenoj temperaturi.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com