Danas sunčano, od sutra pripremite kišobrane

Osvanuo je još jedan topao, a ponegdje i vruć dan, najsvežije je u Cetinskoj krajini, u Sinju je 15 stupnjeva, a na Pašmanu je kao i jučer temperatura dosegla gotovo 30 stupnjeva. Sunce će nadvladati oblake, a temperature će u mnogim krajevima prijeći 30 pa se treba paziti sunca. Pogoršanje treba očekivati tek sutra.

Pred nama je međutim još jedan nestabilan vikend i još jedna ciklona, jer će kraj ovoga tjedna označiti kiše, no njih će Dalmacija ponovno ispratiti bez suvremenog, meteorološkog radara.

O apsurdu da naša regija unatoč silnim kišama, munjama još nema meteorološki radar pisali smo i upozoravali mnogo puta, no s obzirom na to da se još ništa u vezi s tim nije dogodilo o ovome treba govoriti stalno i upozoravati one koji odlučuju. Poznato je kako su čak tri meteorološka radara uspostavljena u kontinentalnoj Hrvatskoj, no na obali, a posebno u Dalmaciji, poznatoj po dinamičnom vremenu, meteoradara – nema. Tako se događa apsurdna situacija da signale ‘krademo’ s talijanskih radarskih postaja, a Dalmacija, nažalost, ostaje bez ovih uređaja kao jedina regija bez radara u jugoistočnoj Europi.

Bilo je nekih pokušaja da se ovi moderni sustavi uvedu duž cijelog Jadrana, čak su bile određene i lokacije, no nije se puno odmaklo od pripremnih radnji. Iz ‘Crometea’ poručuju kako neće stati u nastojanjima da na Jadranu bude postavljen najmanje jedan meteoradar.

Koliko je radar bitan u suvremenoj meteorologiji dobro je poznato, a još je važnija njegova uloga za sigurnost svih nas; radarima se upozorava na nevrijeme, ali i precizno locira gdje će i kojim intenzitetom ‘udariti’ kiša, grom ili tuča. Ova zadnja nepogoda posebno je opasna za ljetnih mjeseci kada jedan udar tuče zna uništiti cijelu ljetinu, a kad bi se tuča na vrijeme mogla predvidjeti i štete bi bile manje.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com