Tjedna prognoza: U četvrtak olujno jugo, za vikend ljetne temperature!

U novom tjednu vrijeme će biti manje nestabilno nego prethodnih dana. To znači da će sunčana razdoblja biti kudikamo češća, a kiša i pljuskovi rjeđi.

Bližimo se polovini lipnja, prvog ljetnog mjeseca. Vremenske prilike ne idu u prilog onima koji priželjkuju raniji dolazak pravih ljetnih vrućina i stabilnog vremena. Ciklone i fronte često stižu u naš dio Europe, podržavajući nestabilno vrijeme. Prvih 13 dana lipnja već je na dijelu Jadrana palo više kiše nego prosječno padne cijeloga mjeseca. U Crikvenici su od početka mjeseca pale 143 litre kiše po kvadratnom metru, u Vidu 125, Kominu 112 Roču 108, Cisti Velikoj 90, Makarskoj 89 itd.

I početak novog tjedna donio je nove nestabilnosti. Lokalno je ponovno bilo grmljavinskih oblaka, a nisu izostale ni mjestimične obilnije oborine. Primjerice, prema podacima mreže Pljusak.com, do 19 sati u Starom Gradu na Hvaru palo je 30 mm kiše, u Šibeniku (Martinska) 29 itd.

O tome da su temperature niže od prosjeka za dio godine najbolje govori podatak da niti najviše dnevne temperature zraka tijekom ponedjeljka ponegdje u Zagori nisu prešle 20 Celzijevih stupnjeva.

U novom tjednu vrijeme će biti manje nestabilno nego prethodnih dana. To znači da će sunčana razdoblja biti kudikamo češća, a kiša i pljuskovi rjeđi. Ipak, više stabilnog vremena bit će u Dalmaciji, a manje na sjevernom Jadranu, osobito unutrašnjosti Istre i na širem riječkom području.

Temperature zraka rast će iz dana u dan, no posebno visoke temperature se ne očekuju. Zanimljivo je i da će sredinom tjedna jačati jugo, a u četvrtak će jugo imati olujne udare uz valove na moru ponegdje i do četiri metra visine.

U utorak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Uz mjestimice jači razvoj oblaka, ponegdje će biti kiše, pljuskova i grmljavine, većinom u drugom dijelu dana u Zagori, zaleđu Istre, Kvarnera i okolici Rijeke. Drugdje više sunčana i suha vremena u odnosu na prethodne dane. Puhat će slabo jugo i jugozapadnjak, a vjetar će kasno popodne i osobito navečer jačati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 27°C.

Srijeda će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom. Nestabilnije će biti u prvom dijelu dana, kada će mjestimice biti kiše i grmljavinskih pljuskova, najviše u riječkom zaleđu gdje može biti obilnijih oborina. Više suha vremena u drugom dijelu dana, iako će dio Jadrana cijelog dana biti suh. Puhat će umjereno do pojačano jugo, na sjevernom Jadranu povremeno i lebić. Kasno navečer posvuda jugo u jačanju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 20°C. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 28°C.

Četvrtak u Dalmaciji donosi pretežno ili djelomično sunčano vrijeme, rijetko gdje uz mogućnost slabog popodnevnog pljuska. Na sjevernom Jadranu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, ponegdje uz malo kiše ili uz lokalne pljuskove. Puhat će jako jugo s olujnim udarima, a na moru ponegdje može biti udara preko 100 km/h, što će značajno povećati valovitost mora i uzrokovati poremećaje u brodskom prometu. Toplije s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 25 do 30°C.

U petak na sjevernom Jadranu oblačnije još ujutro, ponegdje uz pljuskova, a sunčanije popodne. U Dalmaciji djelomično sunčano uz mogućnost lokalnih pljuskova u drugom dijelu dana. Jugo će slabiti, tijekom dana i potpuno prestati uz okretanje na slab jugozapadnjak i zapadnjak. Od jutra toplo, najviše dnevne temperature većinom od 26 do 31°C.

Dani vikenda će, prema današnjim prognostičkim materijalima, proteći u znaku ranoljetnog i u većini krajeva stabilnog vremena.

Subota će biti pretežno sunčana i u većini krajeva suha. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, navečer podno Velebita jaka bura. Bit će vrlo toplo i vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 26 do 32°C.

U nedjelju djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U drugom dijelu dana, a osobito kasno navečer ponegdje postoji mogućnost pljuska s grmljavinom. Bura i tramontana u slabljenju, popodne većinom slab vjetar promjenjiva smjera. Danju vrlo toplo i vruće.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com