Ministarstvo zdravlja ograničava izdavanje C1 uputnica

Ministarstvo zdravlja potvrdilo je u srijedu izmjene u postupku upućivanja pacijenata u specijalističku zdravstvenu zaštitu, tako da se C1 uputnice ograničavaju na preglede unutar iste specijalizacije.

Uputu o tome bolnice su dobile 17. lipnja, a kao jedan od razloga u Ministarstvu ističu podatke Svjetske banke prema kojima obiteljski liječnici u Hrvatskoj znatno više šalju pacijente na pretrage u bolnice nego u drugim zemljama EU-a.

Naglašavaju da postupak upućivanja ostaje isti kao i dosad za onkološke pacijente i kandidate za transplantaciju.

C1 uputnice HZZO je uveo u rujnu 2013. Izdaju ih liječnici primarne zdravstvene zaštite za pregled i cjelovitu obradu u specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti. Kada su uvedene, bilo je zamišljeno da tijekom godine dana pokrivaju sva bolnička izvršenja vezana uz uputnu dijagnozu.

Među razlozima uvođenja sadašnjih ograničenja u Ministarstvu navode i potrebu da se izbjegne lutanje pacijenata u sustavu. Pacijenti su se, kažu, dosad mogli naći u situaciji da mjesecima budu na bolničkoj dijagnostičkoj obradi, a da njihov obiteljski liječnik ne zna što se s njima zapravo događa.

Napominju i kako su imali brojne zamolbe obiteljskih liječnika koji žele imati veću ulogu u praćenju liječenja svojih pacijenata, umjesto da ih samo administratorski upućuju na dijagnostičke preglede.

Upozoravaju da je primjetan i povećan broj dijagnostičkih postupaka koji su na kraju znatno povećali liste čekanja. Primjerice, podatci iz izvješća Svjetske banke o javnim politikama u Republici Hrvatskoj za 2016., govore o alarmantnim podacima o visokim stopama uputnica iz primarne skrbi u hrvatskim bolnicama od 25 posto. Za usporedbu, uobičajeni raspon unutar prosjeka europskih zemalja iznosi od 5 do 12 posto.

Podatci upućuju i na to da poboljšanje rada primarne zdravstvene zaštite ima ulogu u racionalizaciji pružanja bolničkih ustanova kao i poboljšanje preventivne zdravstvene zaštite kako bi se unaprijedili rezultati u zdravstvu, navode u Ministarstvu.

IZVOR: HRT

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com