Sunčan i vruć vikend pred nama, u nedjelju pogoršanje

Nalazimo se u srpnju, prosječno najtoplijem mjesecu u godini u većem dijelu zemlje. U srpnju se u većini krajeva Hrvatske bilježi i prosječno najtopliji nadnevak u godini, a u dijelu Dalmacije to je ipak prva dekada kolovoza. Srpanj je na Jadranu prosječno najsušniji mjesec u godini. Srpanj i kolovoz bi bili klimatološki gotovo identični mjeseci, da nije zadnje dekade kolovoza, koja ipak kolovozu prosječno donosi osvježenja i prve kiše.

Po svemu sudeći, ovogodišnji lipanj će nakon objavljivanja klimatološke analize biti natprosječno topao mjesec u cijeloj zemlji. Također u većem dijelu zemlje lipanj je bio oborinski prosječan ili blago natprosječan, a uglavnom su dijelovi Dalmacije bili sušniji od prosjeka, primjerice Split ili Zavižan.

Što nam donosi srpanj, tek ćemo vidjeti, no barem sljedećih desetak dana ekstremnih vrućina nema na vidiku.

Danas će prevladavati sunčano ili vedro. Popodne će u zaobalju ponegdje biti umjerenog razvoja oblaka, uglavnom uz granicu s BiH uz mogućnost slabih grmljavinskih pljuskova. Vjetar će većinom biti slab, uglavnom jugozapadnih smjerova, a na sjevernom Jadranu povremeno slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 15 do 19°C u zaobalju, od 19 do 23°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 27 do 31°C.

U subotu pretežno sunčano. Popodne uz lokalno umjeren razvoj naoblake, samo ponegdje u zaobalju može biti slabih i prolaznih pljuskova. Noću tiho ili uz slab vjetar, danju će na sjevernom Jadranu puhati slab jugozapadnjak i jugo, u Dalmaciji slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 16 do 20°C u zaobalju, od 20 do 25°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 28 do 33°C.

U nedjelju će u većini krajeva biti pretežno sunčano i suho. Ipak, uz promjenjivu naoblaku, malo kiše ili pljuskova u prvom dijelu dana može biti na sjevernom Jadranu, a u drugom u zaleđu Dalmacije. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita prolazno i olujna, južnije od Šibenika do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Na sjevernom Jadranu danju umjereno svježije, u Dalmaciji temperature bez veće promjene u odnosu na subotu, piše Dalmacija News.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com