Tjedna prognoza vremena: U četvrtak bura, a za vikend novi val velikih vrućina

Srpanj je prosječno najtopliji mjesec u godini s najmanje oborina, a u novom tjednu vrijeme će slijediti uobičajen klimatološki scenarij za ovaj dio godine.

Od početka srpnja prati nas uobičajeni ljetni vremenski scenarij; sunčano je uz temperature zraka koje u većini predjela prelaze vrućih 30 Celzijevih stupnjeva u najtoplijem dijelu dana. Za razliku od posljednje dekada lipnja, za sada u srpnju nisu zabilježene velike vrućine s najvišim dnevnim temperaturama iznad 35°C. Tako je bilo i tijekom ponedjeljka. Još ujutro na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana bilo je jakih udara bure, a popodne je na otvorenom moru puhala pojačana tramontana. Temperature mora su u većini predjela bile od 24 do 26°C, na sjevernom Jadranu ponegdje i do 27°C.

U novom tjednu neće biti većih meteoroloških iznenađenja jer će se nastaviti stabilno anticiklonalno vrijeme. Oborina u većini predjela neće biti, tek prolazno u četvrtak na sjevernom Jadranu puhat će jaka bura, a temperature zraka neće se bitno mijenjati sve do kraja tjedna, kada nas očekuje postupno zatopljenje.

U utorak će biti pretežno sunčano ili vedro. Noću tiho ili uz slab buru, danju će zapuhati slab do umjeren vjetar pretežno zapadnih smjerova, tek ponegdje u među dalmatinskim otocima popodne može biti prolazno pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 20°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature većinom od 28 do 32°C.

Srijeda će u Dalmaciji biti pretežno sunčana ili vedra, tek popodne ponegdje u Zagori postoji manja mogućnost slabog i prolaznog pljuska. Na sjevernom Jadranu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Već od jutra ponegdje postoji mogućnost za lokalne pljuskova s grmljavinom, osobito u riječkom zaleđu. Ujutro će na sjevernom Jadranu zapuhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka, danju će oslabiti i okrenuti na slab do umjeren sjeverozapadnjak. Kasno navečer ponovno će zapuhati bura, podno Velebit jaka s olujnim udarima. U Dalmaciji veći dio dana do umjeren sjeverozapadnjak koji će popodne prema otvorenom ponegdje biti jak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 20°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature većinom od 28 do 32°C.

Četvrtak cijelom Jadranu donosi pretežno vedro vrijeme. U noći će posvuda puhati umjerena, ponegdje i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. Bura će danju brzo slabiti i postupno okretati na slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Najviše dnevne temperature zraka većinom od 28 do 33°C.

U petak nas očekuje pretežno sunčano ili vedro vrijeme. Tek u zaobalju popodne može biti umjerenog razvoja naoblake, a u zaleđu Rijeke i prolaznih grmljavinskih pljuskova. Noću tiho ili uz burin, danju će puhati većinom slab maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 20°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature većinom od 28 do 32°C.

I dani vikenda donijet će nam stabilno ljetno vrijeme. Subota će biti pretežno sunčana i suha. Noću tiho ili slab burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Popodne na moru Dalmacije prolazno može biti pojačanog vjetra zapadnih smjerova. Bit će malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do 35°C.

Nedjelja donosi pretežno vedro vrijeme. Puhat će slab, popodne ponegdje na moru umjeren dnevni vjetar. Bit će vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama zraka u većini predjela od 31 do 36°C. Prema aktualnim prognostičkim materijalima, još malo toplije vrijeme očekuje nas u prvom dijelu sljedećeg tjedna, piše Dalmacija News.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com