Tjedna prognoza: U četvrtak mjestimično nevrijeme, u petak olujna bura i jako zahlađenje

Hladna fronta i visinska ciklona donose nam izraženu promjenu vremena u drugom dijelu tjedna.

U novi tjedan ušli smo sa suncem i vrućinama. Tijekom ponedjeljak diljem Jadrana izmjerene su temperature mora od 26 do čak 28°C, stoga je upitno koliko je moguće osvježiti se u tako zagrijanom moru. Ipak, nije svugdje u Dalmaciji danas bilo vedro, popodne je lokalno umjerenog razvoja oblaka bilo u Zagoru, a uz granicu s BiH bilo je pljuskova s grmljavinom.

Najviše dnevne temperature diljem Jadrana bile su od 30 do vrlo vrućih 36°C ponegdje u Dalmatinskoj zagori.

Za razliku od prethodnog tjedna, u novome prognoza vremena neće biti monotona. U prvom dijelu tjedna pratit će nas prave ljetno vrućine, no u četvrtak nastupa promjena vremena koja će donijeti mjestimične neverine, pad temperature zraka, a od petka i buru.

Utorak donosi pretežno vedro vrijeme. Na sjevernom Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo, navečer će biti u jačanju, a u noći na srijedu na zapadnoj obali Istre zapuhat će umjeren do jak lebić. U Dalmaciji noću tiho ili uz burin, danju će puhati slab jugozapadnjak, na sjeveru i slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka većinom od 20 do 26°C. Najviše dnevne temperature od 30 do 36°C.

Srijeda će biti većinom sunčana, ali se u drugom dijelu dana, a osobito navečer, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana očekuje umjereno naoblačenje, rijetko gdje uz mogućnost grmljavinskog pljuska. Na većem dijelu Jadrana puhat će slabo do umjereno jugo, a na moru sjevernog Jadrana povremeno i jako. Navečer na sjevernom Jadranu okretanje vjetra na umjeren do jak lebić. Noć će biti neugodno topla i sparna s temperaturama većinom od 22 do čak 29°C. Najviše dnevne temperature od 29°C ponegdje na sjevernom Jadranu do 35°C u dolini Neretve.

Četvrtak će biti najnestabilniji dan tjedna. Bit će promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Najviše suha vremena bit će na jugu Dalmacije, a oborina najviše na sjevernom Jadranu. Oborine će biti pljuskovite naravi i vrlo neravnomjerno raspoređene. Ponegdje će pasti tek zanemarive količine, a osobito je mjestimice na sjevernom Jadranu moguće jako grmljavinsko nevrijeme, ponegdje uz tuču. Na sjevernom Jadranu će zapuhati umjerena bura koja će tijekom dana sve više jačati, osobito podno Velebita. U Dalmaciji još samo u početku jugo, zatim vjetar zapadnih smjerova i tramontana koja pri prolasku fronte može imati olujne udare. Pad temperature počet će već u prvom dijelu dana i dogodit će se prvo na sjevernom Jadranu gdje će zahlađenje biti najizraženije, a danju će se osvježenje proširiti na cijelu Jadran. U ranim popodnevnim satima temperature zraka će biti od 17°C ponegdje u zaleđu Kvarnera do 29°C u dolini Neretve. Navečer posvuda daljnji pad temperature zraka.

U petak na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i suho. U Dalmaciji promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Sunčanije u sjevernoj Dalmaciji, a promjenjivije će biti u srednjoj i južnoj, gdje će povremeno biti malo kiše ili pljuskova s grmljavinom. Posvuda će zapuhati bura koja će danju jačati pa će na mnogim predjelima obale imati olujne udare, a podno Velebita i orkanske udare preko 130 km/h. Petak će biti najsvježiji dan tjedna s najvišim dnevnim temperaturama od 19°C ponegdje u Zagori do 27°C na jugu Dalmacije.

U subotu će na većem dijelu Jadrana biti pretežno vedro i suho. Samo su još ujutro u Konavlima mogući slabi pljuskovi. Puhat bura i tramontana koja će još ujutro imati olujne udare, a postupno će slabiti u drugom dijelu dana. Noć i jutro bit će svježi. Minimalne temperature zraka u zaobalju od 12 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 23 do 28°C.

Nedjelja donosi pretežno vedro vrijeme. Tramontana će biti u daljnjem slabljenju, pa će biti tek slaba do umjerena, na moru popodne pojačana do jaka. Jutro i noć još malo svježiji u odnosu na subotu, danju daljnje zatopljenje s najvišim dnevnim temperaturama od 26 do 31°C.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com