Olujna bura s udarima do 100 km/h mogla bi donijeti štetu poljoprivredi

Promjena vremena donosi pad temperature zraka, tek mjestimičnu kišu i nevere, a jedna od najvažnijih značajki bit će bura koja će u petak na subotu mjestimice imati udare preko 100 km/h

Srijeda je posljednji vrući dan u nizu u Dalmaciji. Uz vedro vrijeme, najviše dnevne temperature zraka bile su od 31 do 36 stupnjeva.

Da nam stiže promjena vremena moglo se osjetiti po padu tlaka zraka, ali i slabom do umjerenom jugu koje je zapuhalo u srijedu poslijepodne. Promjenu vremena donosi nam hladna fronta sa zapada, a nad Jadranom će se noćas formirati i plitka ciklona. Sljedećih dana, stoga očekujemo znatno promjenjivije, vjetrovitije i hladnije vrijeme. U četvrtak će jugo zamijeniti sjeverozapadnjak koji ponegdje na moru može imati pojačane udare. Iako će veći dio dana biti suh, lokalno će u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji biti prolaznih neverina, većinom u prvom dijelu dana. Sutrašnji dan nam donosi prvi val osvježenja za oko 5 Celzijevih stupnjeva.

Glavnina promjene vremena stiže u petak, kada će biti promjenjivo s izmjenama oblačnih i sunčanih razdoblja. U sjevernoj Dalmaciji zadržat će se suho, a kiša i pljuskovi najizgledniji su južnije od Makarske. Ne isključuje se mogućnost izražajnijih neverina. Tijekom dana bura će se proširiti na cijelu obalu, a najjača će biti navečer i u noći na subotu kada će gotovo posvuda biti olujnih udara, a podno Velebita i Biokova očekuju se orkanski udari preko 120 kilometara na sat. Ovako snažna ljetna bura nije posve uobičajena pa bi moglo biti ograničenih šteta u poljoprivredi i opasnih situacija na moru. U petak će dodatno osvježiti pa će temperature ponegdje biti i ispod 25 stupnjeva.

Najsvježiji dan tjedna bit će subota, s jakom burom još u prvom dijelu dana, a popodne će slabiti i okretati na tramontanu. U Zagori najviše dnevne temperature bit će ispod 20 stupnjeva, a uz obalu tek malo iznad. Ujutro i navečer mnogi će poželjeti duge rukave. U subotu su oborine moguće južnije od Splita, većinom u prvom dijelu dana. Malo sunčanije i toplije bit će tijekom nedjelje, koja će biti topla, ali ne i vruća. Puhat će većinom umjerena tramontana.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com