Stećci uvršteni na UNESCO-vu Listu svjetske baštine

stećci na Velikoj i Maloj Crljivici u Cisti Velikoj upisani na UNESCO-vu Listu svjetske baštine!

Na 40. zasjedanju UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu, koje se održava od 10. do 20. srpnja 2016. u Istanbulu u Turskoj, Republika Hrvatska je 15. srpnja 2016. godine upisala, zajedno s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom, multinacionalnu nominaciju Stećci – srednjovjekovna groblja s nadgrobnim spomenicima na Listu svjetske baštine UNESCO-a.
Nominacija stećaka za upis na Listu svjetske baštine predstavlja projekt koji je rezultat dugogodišnje kontinuirane stručne suradnje u koji je uloženo izuzetno mnogo zajedničkog truda i znanja.
Inicijativa za upis stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a pokrenula je krajem 2009. Bosna i Hercegovina, a prihvaćena je od strane Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
Odlukom Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a na zasjedanju u Istanbulu na Listu svjetske baštine upisano je 28 grobalja sa stećcima, od kojih je 20 iz Bosne i Hercegovine, po tri iz Srbije i Crne Gore i dvije iz Hrvatske (Lokalitet Cista Velika – Velika i Mala Crljivica i Lokalitet Dubravka – Sv. Barbara u Konavlima). Dva odabrana lokaliteta predstavljaju najbolje sačuvane lokalitete ovakve vrste u Hrvatskoj.

UNESCO-va odluka dogodila se samo nekoliko sati prije pokušaja vojnog udara u Turskoj.

Radi se o velikom uspjehu stručnjaka iz ovih zemalja koji su nakon 7 godina iznimno teškog i zahtjevnog rada na ovaj način dobili i svojevrsnu nagradu za svoj trud! A u ovom poslu je čitavo vrijeme sudjelovao i Konzervatorski odjel u Imotskom.

“Apeliramo na sve stanovnike Imotske krajine, lokalnu upravu, kolege i medije da shvate važnost ove UNESCO-ve odluke koja je velika obveza za Republiku Hrvatsku ali i prilika kakva se dobija rijetko kada u životu. A Imotska krajina ju je definitivno zaslužila!! Na nama je da iz nje i nas samih izvučemo ono najbolje”, poručuju iz Konzervatorskoga odjela u Imotskom.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com