Predstavljena knjiga “Dalmacija – neizbrušeni dijamant”

Sinoć je u Osnovnoj školi „Studenci” predstavljena knjiga „Dalmacija – neizbrušeni dijamant“ Marka Trogrlića i Konrada Clewinga. Predstavljanju je nazočilo preko 40 ljudi koji su poslušali izlaganja triju predstavljača: autora prof. dr. sc. Marka Trogrlića, magistra povijesti i arhivistike Radoslava Zaradića te prvostupnika povijesti i engleskog jezika Marka Udovičića. Predstavljanje je uzveličala Zrinka Babić odsviravši dva glazbena broja.

Knjiga je kritičko izdanje teksta Lilienbergovih zapisa o Dalmaciji koja je u to vrijeme bila Habsburška pokrajina. Lilienberg je bio 30-ih godina 19. stoljeća namjesnik pokrajine Dalmacije i odlučio je proputovati čitavu Dalmaciju kako bi se bolje upoznao sa situacijom u kojoj se nalazi ta habsburška pokrajina. Načinio je detaljan zapis svojih proputovanja i kao rezultat toga imamo njegov „Prikaz pokrajine Dalmacije nakon službenog proputovanja u godinama 1832., 1833. i 1834.“

Ovom hrvatskom izdanju prethodilo je ono njemačko, a oba su izašla 2015. godine. Nakladnici za hrvatsko izdanje su nakladnička kuća Leykam International i Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Split, a za njemačko izdanje se pobrinuo Verlag Otto Sagner.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com