Fra Vinko Prlić proslavio 50 godina misništva

U crkvi svetoga Stjepana Prvomučenika u rodnoj župi Gorica u nedjelju je svoju zlatnu misu,pedeset godina misništva proslavio fra Vinko Prlić.Franjevac je to ,koji je ostavio neizbrisiv trag u svom pastoralnoom radu od Miljevaca,Metkovića,Prološca,Imotskog,Zmijavaca sve do Staševice gdje je i sada župnikom.Gdje god je bio, puno je radio na duhovnoj i materijalnoj izgradnji. Tako je u Prološcu obnovio župnu kuću te sagradio dvije crkve: Kraljicu Mira u Šumetu te Svetog Josipa na Podima. U Imotskom je dogradio Samostan, podigao zvonik za jedan kat te obnovio zavjetnu crkvicu Gospe od Anđela na Topani. U Zmijavcima je podigao Zavjetni križ na Todorića glavici, novu crkvu Svetog Josipa te novi zvonik.

U svim župama izdavao je župne listove. Za vrijeme Domovinskog rata, posebno 1992. godine, u Samostanu u Imotskom primio je i ugostio oko 900 Židova koji su izbjegli iz opkoljenog Sarajeva. O tome se namjerava snimiti i dokumentarni film.Poseban je to i događaj bio jer se fra Vinko izložio silnom poslu,ali uz svoje župljane uspio je te ljude odvesti na sigurno.

Fra Vinka je odlikovao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman Redom Hrvatskog Pletera, a dobio je i nagrade za životno djelo Splitsko – dalmatinske županije i grada Ploča.Na svetoj misi u Gorici u koncelebraciji je bilo 14 svećenika,mnoštvo vjerničkog puka od Miljevaca do Staševice i Metkovića,te njegove rodne župe,a nadahnutu propovijed održao je fra Gabrijel Jurišić.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ad
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com