Četvrtak, 2 veljače, 2023
  • Slušaj uživo
  • Marketing
  • Kontakt
Radio Imotski
  • Naslovnica
  • Imotski
  • Imotska krajina
  • Sport
  • Kultura
  • Aktualno
  • Uživo
  • Emisije
  • Iz programa
  • Login
No Result
View All Result
Radio Imotski
Home Život

Kako izbjeći trovanje hranom tijekom ljetnih mjeseci

28 srpnja, 2016
in Život
0
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ljeto je vrijeme visokih temperatura i godišnjih odmora što pogoduje gomilanju osjetljivih namirnica na malom prostoru i brzom razmnožavanju bakterija. Treba imati na umu kako se bakterije nalaze i u zemlji pa su niski plodovi, poput rajčice ili dinje, potencijalno opasni. Hranu prije konzumiranja uvijek treba termički obraditi.

Donosimo vam nekoliko savjeta za pravilno skladištenje, pripremu i konzumiranje hrane tijekom ljetnih mjeseci:

Još vijesti

“KOLAJNA LJUBAVI” Pokrenuta je humanitarna akcija za obnovu Vrtića sv. Ante u Tanzaniji, i vi možete pomoći

“KOLAJNA LJUBAVI” Pokrenuta je humanitarna akcija za obnovu Vrtića sv. Ante u Tanzaniji, i vi možete pomoći

31 siječnja, 2023
Psihologinja: Siječanjska depresija ne postoji, u Imotskom za to postoji izreka

Psihologinja: Siječanjska depresija ne postoji, u Imotskom za to postoji izreka

15 siječnja, 2023

1. MJESTA
Rizici u prehrani su danas svedeni na tri područja – mjesto kupovine hrane, mjesto pohrane namirnica i objedovanje u objektima organizirane prehrane. Tržnica, lokalna trgovina i supermarket mjesta su na kojima kupujemo namirnice, uz specijalizirane pekare i mesnice. Objekti organizirane prehrane su restorani, hoteli i razni uslužni objekti koji nude gotova jela. Prema nedavno uvedenom zakonodavstvu, svi oni bi trebali biti pokriveni HACCP sustavom i na taj način sigurni od rizika.

Preostaje kućanstvo i transport hrane od mjesta kupnje do kuće. Visoke ljetne temperature mogu biti značajan faktor rizika za namirnice koje čuvamo na hladnom – mlijeko, jaja, meso, riba, povrće. Zato je važno čuvati hladni lanac tako da namirnica od mjesta kupnje do pohrane u kući provede što je moguće manje vremena. Jer na visokim temperaturama vrijeme nam nije saveznik.

Posebno se ističe nekoliko namirnica koje su osjetljive na kvarenje uz opasnost od trovanja mikrobnim patogenima:
Jaja
Mlijeko
Mliječni proizvodi
Sirevi
Riba
Lubenica (otvorena)
Zelena salata

2. SKLADIŠTENJE
Održavajte skladišne prostore čistim i suhim, posebno hladnjak. Ne ostavljajte meso na dasci za rezanje, niti smrznuto meso odmrzavajte predugo, posebno ako ga ostavite u vodi, a posebno je to važno istaknuti za meso peradi i ribu. Meso u hladnjaku držite u odvojenim posudama, posebno je to važno za mesna jela. Ne spremati blizu sirovu hranu i povrće s gotovim jelima.

3. NAČIN PRIPREME – posebno budite oprezni ljeti
– ne podgrijavajte hranu nekoliko puta
– jednom odmrznutu hranu nemojte ponovno smrzavati – poseban oprez kod sladoleda (u većem pakiranju)
– perite ruke prije jela, rukovanja hranom ili spremanja jela
– jaja razbijte neposredno prije pripreme i uvijek provjerite na kvarljivost

ČITAJTE ROK TRAJANJA!

4. PROVJERA SVJEŽINE
Ljudski nos i jezik su dva prilično razvijena čula za prepoznavanje pokvarene hrane, samo se treba sjetiti koristiti ih. Ako namirnica ima pljesniv okus, kiseo okus, neobično gorčast okus, nemojte je jesti – neka vam ne bude žao baciti pokvarenu hranu – crijeva, jetra, bubrezi i ostatak organizma će biti jako zahvalni na takvoj odluci.

Hrana sumnjive boje, mirisa i okusa nije za jelo – to je već postalo otpad!

5. NE PITI USTAJALU VODU
Izbjegavajte vodu s ledom u kafićima kada su visoke temperature. U vodu, mineralnu i sokove uvijek dodajte par kapi limuna.

6. PLJESNIVI KRUH ne da se popraviti

7. NAPUHNUTE LIMENKE, MESNA JELA I PAŠTETE nemojte otvarati. Odmah ih bacite na sigurno mjesto.

8. DŽEMOVI, SLATKO I MLIJEČNI PROIZVODI koji imaju vidljivu plijesan više nisu dobri za jelo. Nije ih dovoljno samo ‘počistiti’ ih s vrha.

9. NOS I JEZIK NE MOGU UVIJEK DETEKTIRATI BAKTERIJE
Kada sumnjate u ozbiljno trovanje hranom za koju ste već kod konzumacije bili nesigurni u higijensku ispravnost obratite se liječniku odmah i bez odlaganja. Simptomi su  opća mučnina, bol u želucu, povraćanje, bolna nadutost, proljev.

Kod blažih probavnih tegoba rješenje su probiotski proizvodi uz prebiotike i dosta tekućine. Izvori probiotika su jogurt, mladi kravlji sir, acidofil, kefir, razblaženi kupusni rasol i razblažena sirutka. Izvori prebiotika su cikorija i inulin.

10. MESNE NARESKE, PAŠTETE, SUHOMESNATE PROIZVODE, HRENOVKE, PEČENO MESO uvijek držite u hladnjaku.
Nije samo rizik od akutnog trovanja opasan, sobna temperatura pogoduje nastanku toksičnih i kancerogenih spojeva nitrozamina. Preporuka je njihov dalji nastanak umanjiti vitaminom C, odnosno konzumiranjem limuna, rajčica, paprika ili nekog drugog svježeg povrća uz takav ljetni mesni obrok.

IZVOR: HRT

Tags: imotska krajinaimotskitrovanje hranom
Previous Post

Sunčeve zrake sljedećih dana bit će opasne

Next Post

Izgradnjom Plavog mosta poremećen dotok vode do obradivih površina, ogorčeni mještani najavili prosvjed

Next Post

Izgradnjom Plavog mosta poremećen dotok vode do obradivih površina, ogorčeni mještani najavili prosvjed

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

PRIJEDLOG UREDNIKA

Još jedan veliki odron na županijskoj prometnici

Još jedan veliki odron na županijskoj prometnici

2 veljače, 2023
U Dubrovniku potpisana Povelja o bratimljenju i suradnji Grada Dubrovnika i Grada Imotskog

U Dubrovniku potpisana Povelja o bratimljenju i suradnji Grada Dubrovnika i Grada Imotskog

2 veljače, 2023
Bivši igrač Šibenika i kapetan Hajduka II pojačao Croatiju

Bivši igrač Šibenika i kapetan Hajduka II pojačao Croatiju

2 veljače, 2023
Danas do 15 sati zatvorena cesta Ričice- Gornji Proložac – Imotski

Danas do 15 sati zatvorena cesta Ričice- Gornji Proložac – Imotski

2 veljače, 2023

Vrijeme

Popularno

  • Upoznali su se u autobusu za Imotski, a danas njihova obitelj ima deset članova

    Upoznali su se u autobusu za Imotski, a danas njihova obitelj ima deset članova

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Imotski HDZ-ovci svečano obilježili 33. obljetnicu osnutka stranke, Plenković najavio rješavanje brze ceste Imotski-Zagvozd

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Program ovogodišnjih pokladnih manifestacija u Imotskom

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Imotski: Žena (59) krala razne predmete iz obiteljske kuće, zaradila kaznenu prijavu

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • FOTOGALERIJA sa Noći muzeja u Medovu docu

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Radio Imotski

Radio Imotski je najslušaniji lokalni radio u Hrvatskoj. Naš portal je prema svim relevantnim istraživanjima među 5 najčitanijih u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Follow us on social media:

Aktualno

  • Još jedan veliki odron na županijskoj prometnici
  • U Dubrovniku potpisana Povelja o bratimljenju i suradnji Grada Dubrovnika i Grada Imotskog
  • Bivši igrač Šibenika i kapetan Hajduka II pojačao Croatiju

Rubrike

  • Aktualno
  • Crna kronika
  • Emisije
  • Hrvatska
  • Imotska krajina
  • Imotski
  • Istaknuta vijest
  • Istaknuto
  • Kultura
  • Ne propustite
  • Radio na zahtjev
  • Razgovori
  • Sport
  • Uncategorized
  • Vijesti
  • Život

Aktualno

Još jedan veliki odron na županijskoj prometnici

Još jedan veliki odron na županijskoj prometnici

2 veljače, 2023
U Dubrovniku potpisana Povelja o bratimljenju i suradnji Grada Dubrovnika i Grada Imotskog

U Dubrovniku potpisana Povelja o bratimljenju i suradnji Grada Dubrovnika i Grada Imotskog

2 veljače, 2023
  • Slušaj uživo
  • Marketing
  • Kontakt

© 2022. Hilaris d.o.o. - Radio Imotski

No Result
View All Result
  • Imotska krajina
  • Imotski
  • Sport
  • Kultura
  • Aktualno
  • Emisije
  • Slušaj uživo
  • Marketing
  • Kontakt

© 2022. Hilaris d.o.o. - Radio Imotski

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Portal Radio Imotskoga koristi kolačiće. Daljnjim korištenjem ove web stranice pristajete na korištenje kolačića.