Žabe najela 3 tisuće duša

Deseta jubilarna Žabarska večer u organizaciji istoimene udruge iz Zmijavaca,okupila je u subotu na večer na popularnom Progonu više od tri tisuće posjetitelja.Definitivno, uz Imotsku noć uoči Dana grada Imotskog to je najposjećenija ljetna manifestacija u Imotskoj krajini.
I ove subote bilo je ludo i nezaboravno u Zmijavcima.Oko 45o kilograma pravih domaćih žaba iz rukavaca rijeke Vrljike,kanala i jaruga,gdje obitava ova poslastica.Danima su vrijedni Zmijavčani ,što vršama,što ručno,što na posebne njima znane načine prikupljali slatkovodne kreketuše,da bi ih onda pripremili i najeli,ni više, ni manje nego tri tisuće duša.
-Baš tako,podijelili smo između 2500 i 3000 porcija.Stotinjak mojih prijatelje radilo je danima na pripremi brujeta od žaba.A znadete za toliku masu žaba,koliko treba nasjeckanih pamidora ,luka, metvice,maslinova i domaćeg ulja,da o onom najvažnijem koje i čine naš brujet-brendom i ne govorimo.To ,morate priznati ostaje naša tajna.Ali kada vidite da je ova masa iz svakog kutka Imotske krajine zadovoljna i traži još,e onda smo svi zadovoljni, veli nam glavni meštar od brujete Zele Šabić.
-Nemojte molim vas pisati imena onih koji sve ovo rade.Pa tko će sto i više imena napisati,jer nas je upravo toliko i radilo.Mi smo vam ,napišite iz Ivkošića,Gudelja,Šuta,Karoglana,Šabića,Milasa,Garaca,Todorića i ostalih zaseoka,reče jedan malo kršniji Zmijavčanin,koji je dijelio porcije u plastičnim popsudicama.
A brujet to moramo potvrditi ove godine bio je najbolji do sada.I to s razlogom,pa deseta je obljetnica,trebalo je dati sve od sebe da bi se okus zadržao do slijedeće godine.
Žabarskoj večeri hodočastili su iz oni iz primorja.
-Ovo mi je prvi put da sam na žabarskoj večeri.Čitao sam prošle godine baš u Slobodnoj Dalmaciji o tome.Prije sam imao nekakvu odbojnost na to,pa znadete,ono žabe,žabe,kreketanje.Kažem curi,ajmo i to kušat.I eto , dođosmo kušasmo i eto nas opet slijedeće godine.Ovo je za prste lizat,pojio sam tri porcije, cura dvije.Ma kakvi brujet od ugora,ovo je ludilo,dolazim i slijedeće godine,veli nam jedan Ivo i cura mu Marijana iz Splita.
Žabe trebaju vodu,a ove u Zmijavcima mogu se bućkati i u pivi, bevandi,ili čistom domaćem vino.A i toga je bilo napretek.Oko 400 litara vina,nešto više pive,500 litara mineralke,350 kilograma kruha,sokova za one najmlađe i na kraju pjesme i smijeha napretek.Za to su se po tradiciji pobrinuli slavonski tamburaši.
Na zmijavačkom Progonu brujet od žaba degustirao se do ponoći,jer poslije toga jednostavno više nije bilo ni jedne porcije.No to nije umanjilo žabarsku feštu koja je potrajala do rane zore.
-Bar da je ovako svako nedilju dana.Žaba ima ,čujete kao krekeću po polju.Ovakve veselice toliko opuste ljude da bi udruga trebala razmišljati o organizaciji bar deset žabarski večeri, reče jedan posjetitelj,nakon što je čekao dugi red da bi došao do svoje porcije.

SONY DSC

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com