Veličanstvena procesija ulicama Imotskoga

Veličanstvenom procesijom ulicama svoga grada sa zavjetnom slikom svoje zaštitnice Gospe od Anđela,sinoć su Imoćani i njihovi gosti ,a bilo ih je više od pet tisuća ,dostojno proslavili svoj veliki blagdan.Procesiju u kojoj su se nosili barjaci svih župa,jer je Gospa od Anđela zaštitnica i Imotske krajine,predvodio je nadbiskup Marin Barišić,koji je i služio svečanu svetu misu kod spomen križa na Topani.

U procesiji su po tradicoiji svirali i članovi najboljeg puhačkog orkestra u Hrvatskoj Gradske glazbe Imotski.Ove godine,zaista mnoštvo vjernika,s razlogom jer Imoćani ulaze u vrijeme velike jednogodišnje proslave 300-te obljetnice oslobođenja Imotskog i krajine od turske vlati koja je vladala više od 220 godina.Upravo monsignor Barišić u svojoj nadahnutoj propovijedi prvo je to i istaknuo.
-S ovim večerašnjim slavljem ulazimo u godinu,vrlo značajnu i važnu za cijeli Imotski puk.Prije 300 godina na 2.kolovoza 1717. godine uz zagovor vaše zaštitnice Gospe od Anđela Imoćani su uz svoje svećenike jurišom istjerali Turke iz utvrde Topana.I onda se nakon toga stvorila današnja granica između istog puka i bića.Nisam zagovornik oružja niti pucnjave,ali bi tako sretan bio da je onaj top koji je svojom kuglom odredio današnju granicu Hrvatske i naše susjedne Hercegovine ,bio jači i da je ta kugla odletjela dalje.Jer razdvojen je jedan isti narod,vjeran Bogu ,istaknuo je nadbiskup Barišić te dodao.

procesija20162
Vrijeme je dragi moji Imoćani da i vi i svi mi napravimo lustraciju u našim srcima,generalno čišćenje,da jedni drugima budemo braća,dobri,baš kao što su majke prema svojoj djeci,pomozimo jedni drugima,duhovno se uzdižimo,naglasio je nadbiskup.

 
Završnoj svečanosti sinoć u Imotskom prethodila je devetnica Gospi od Anđela u kojoj su vjernici svih imotskih župa imali svoje zavjetne dane,gdje su na misnim slavljima pjevali župni zborovi.Na završnoj misi na Topani sinoć su pjevali zajednički njih više od stotinu,pod dirigentskom palicom Anđelka Nikolića.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com