Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, koji se na današnji dan slave u spomen na vojno redarstvenu akciju Oluja, kojom je Hrvatska vojska oslobodila Knin. Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Umirovljeni general Petar Stipetić uvijek s ponosom sjeća ovih dana. “I danas mi je drago kad se sjetim tih dana. Mi smo dali svoj doprinos, oslobodili smo trećinu okupiranog područja RH i zaokružili njezin integritet”, rekao je za Media servis Stipetić. Operacijom “Oluja”, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika, u samo 84 sata oslobođeno je 10.400 četvornih kilometara. Poginula su 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a ranjeno ih je više od 1400.

Na platou ispred galerije na Kninskoj tvrđavi upriličen je prijem za ratne zapovjednike iz Oluje.

Ratnim ratnim zapovjednicima ‘poklonila su se’ trojica ministara – ministar branitelja Tomo Medved, obrane Josip Buljević i unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Posebno državno priznanje za ratnu strategiju dodijeljeno je umirovljenom admiralu. Davoru Domazetu Loši.

Predstavnici grada Imotskog i braniteljskih udruga ovaj dan obilježit će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju na Topani.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com