Na četvrtoj Tikvijadi čak trideset jela od Hokaida

Više od trideset raznih,što slanih,što slatkih  jela,među kojima juhe,variva, rižoti, kruh ispod sača, fritule, na desetke slatkiša, našlo se na svojevrsnom meniju na četvrtoj tradicionalnoj Tikvijadi, jedinoj takvoj manifestaciji kod nas, gdje se jela spravljaju isključivo od japanske tikve sorte Hokaido.

Ta vrlo hranjiva i lako probavljiva tikva već se godinama sadi u Vinjanima Donjim kod Imotskog. Prvi koji su prepoznali njenu  korisnost bili su Bruno Pojatina i Stipe Perković.Onda je, a kako bi se ukazala vrijednost Hokaida  osoblje restorana Lučica i obitelj Perković , ponajprije glavna šefica i poznata kuharica Mira Perković okupila vinjanske domaćice koje su upravo na Hokaidu pokazale svoju svestranosti  u pripremi jela. A svako jelo,uistinu za prste polizat.Ne znaš što je ljepše,rižot,umak,ili štrudel,da o kruhu od tikve ispod sača i ne govorimo.Prava spiza.

SONY DSC

-Evo i u petak na večer potrudili smo se da brojnim degustatorima besplatno pripremimo više od 30 jela od Hokaida.Okupili smo se ja,pa Sena Majić,Anita Rebić,Marija Radeljić,Nada Đerek,Anita Buljan,Ana Markota,Sena Perić,Josipa Pojatina,Željka Perković,Dragana Klapirić,Ana Škeva, praktički sve vrsne kuharice iz svih naših zaseoka.Glavi sastojak tikva Hokaido,pa onda se prepusti da kuharice svojom maštom i umješnošću priprave jela. I vidjeli ste  još nismo ni donijele jela za zajednički stol,a čekao je red degustatora.Planirali smo da  nam špica tikvijade bude oko 19-20 sati,a ono u 19 sati nema ni grama.A pripremili smo čudo jedno jela,veli nam Mira Perković.

U Vinjanima ispred Lučice niti jednog slobodnog mjesta,okolni parkinzi prepuni automobila,a mladi i staro pita za porciju Hokaida  više

A japanska tikva iznimno je hranjiva.U njoj ima vitamina B1,B2,B6,pa kalija zdravog za srce, u njenim špicama je pravi eliksir za čuvanje zdravlja prostate.Pojedete samo jednu porciju rižota i osjećate se sitim,a u sebe ste unijeli  vrlo malo kalorija.

-Nastavit ćemo sa našom Tikvijadom i slijedeće godine kada je i mala obljetnica.Svake godine je sve više i više posjetitelja i to je dobro,vide ljudi da se u nas osim pečene janjetine, pršuta i ostalih teških jela,može uživati i u tikvi,veli gazdarica Mira.

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com