Dvadeset tisuća ljudi hodočastilo Gospi uz izvorište Vrljike

Poznato imotsko Marijansko svetište Velike Gospe na izvorištu rijeke Vrljike u općini Proložac,prema grubim procjenama,okupilo je tijekom jučerašnjeg blagdana nešto više od dvadeset tisuća vjernika.Već nekoliko godina unazad ne pamti se takva rijeka ljudi,koji su još od ranih jutarnjih sati,pa sve do kasno na večer hodočastili na dvije zavjetne crkve ,onu na Opačcu uz samo izvorište rijeke Vrljike i ono kod poznate Zelene katedrale. Slavlje Imoćana započelo je prvom jutarnjom svetom misom u pet sati,a potom je oko 11 sati krenula i procesija sa slikom Majke Božje.

SONY DSC

Barjaci imotskih župa ,veliki pjevački zbor sastavljen od mnogih zborova župnih crkvi,djevojke u narodnim nošnjama i dostojanstvo,koje se samo po sebi pretvorilo u molitvu i pjevanje.U Zelenoj katedrali gdje su visoke topole stvarale hlad okupilo se više od deset tisuća vjernika.Svetu misu uz koncelebraciju desetak svećenika predvodio je župnik i gvardijan splitske crkve svetoga Franje fra Žarko Relota.U nadahnutoj propovijedi osvrnuo se na našu svakodnevicu prožetu trkom,zapostavljanjem maloga čovjeka,trkom za slavom onih koji ne prežu ni pred čim.

SONY DSC

-Publicitet se daje bogatim da budu još bogatiji, poznatim da budu još poznatiji,publicitet se daje stvarima koje zapostavljaju čovjeka,njegovu osobnost, karakter. A vidite Djevica Marija upravo prepoznaje u svemu preko svoga Sina one koji su negdje na marginama, koje nitko s tih visokih tronova ne vidi, ne osjeća za njih ništa.A to je takozvani mali čovjek,čovjek iz naroda,ona bitna karika naše vjere,zajedništva i opstanka našega naroda.Muškarci se okreću ženama,športu,žene nekim tv sapunicama,ogovaranjima,a ne vide da to ne vodi dobrome.Čuvajmo našu vjeru,pomognimo jedni drugima,jer će samo tako i ovdje u Imotskoj krajini i našoj Hrvatskoj opstati i ostati  ovaj narod i neće ići negdje izvan Lijepe naše, rekao je fra Relota.

Prije misnoga slavlja i procesije održana je u domu kulture u Prološcu i svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine,na kojoj su uz župana i dožupana Zlatka Ževrnju i Antu Šošića bili i pomoćnik ministra poljoprivrede Tugomira Majdek,pomoćnik ministrice rada i socijalne skrbi Ante Babić ,generali HV Slaven i Boris Zdilar,te mnogi gosti i uzvanici.

SONY DSC

SONY DSC

Na sjednici je načelnik općine Mate Lasić uručio i zahvalnicu časnoj sestri Filipi Smoljo koja nakon 12 godina  plodnog i samoprijegornog rada,ponajviše sa mladima,pjevačkim zborom,odlazi na novu dužnost,te istaknuo tri prioriteta općinskog vodstva, a to je vodovod,kanalizacija i prometna infrastruktura.

 

SONY DSC
SONY DSC

OKVIR:

Na poznatom derneku  u Prološcu Donjem mnoštvu svijeta ponuđeno je na stotine i stotine pečenih janjaca ,na tisuće litara raznih pića.Prema procjenama na prostoru od Zelene katedrale prema Glavini Donjoj i samom središtu Prološca bilo je više od dvije tisuće automobila.U toj neviđenoj gužvi promet je reguliralo 4-5 prometnih policajaca. Svaka im čast,jer su to obavili na zadovoljstvo  brojnih hodočasnika.Pitanje je samo,zbog čega ih za ovu priliku nije bilo više.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com