Bura širi požar na Biokovu, zračne snage ne mogu poletjeti

Pomoć zračnih snaga očekuje se tek nakon smirivanja bure.

Požar koji je u utorak navečer buknuo na teško pristupačnom terenu južnih padina vrha Šibenik, na predjelu Borovac i dalje se širi, a na požarište su stigli prvi od 36 vatrogasaca s Makarskog primorja i 10 pripadnika HGSS-a te radnika Parka prirode Biokovo  koji su jutros oko pet sati krenuli iz Makarske.

Po dolasku ispod najvišeg biokovskog vrha Sveti Jure krenuli su prema požarištu do kojega im je bilo potrebno više tri sata hoda, a gasiteljima s opremom gotovo četiri sata.

Gori na površini od oko 350×500 metara četvornih, a zračne snage, zbog jakog sjevernog vjetra koji puše na Biokovu gdje je temperatura svega 9 Celzijevih stupnjeva, ne mogu im za sada pružiti pomoć u gašenju, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine koji prati akciju gašenja na Boiokovu.

Gašenje požara na Biokovu će, kako se doznaje, potrajati nekoliko dana jer je teren na kojemu se požar širi vrlo nepristupačan, pun kamenih litica, škrapa i udubina u kojima je suho lišće i trava visine i do šezdesetak centimetara pa će biti potrebno, nakon pomoći zračnih snaga, kopanjem kanala uokolo požarišta i drugim načinom rada gasitelja na takvom terenu obuzdati širenje vatre, a tek zatim krenuti u sanaciju požarišta, dodao je Glavina.

Vatrogasci u napornoj noći uspjeli ukrotiti vatrenu stihiju u Žaboriću i Brodarici

Požar u Žaboriću lokaliziran je jutros u 7 sati, dok je onaj na području Mučića i Brodarice još uvijek aktivan, doznajemo u Županijskom centru 112. Stanje na požarištu na području Danila i Perkovića jutros je puno povoljnije, pa se očekuje da će četrdesetak vatrogasaca uz pomoć dva kanadera uskoro prigušiti vatru, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

– Tijekom noći stanje na požarištu u Žaboriću bilo je vrlo dobro i požar je lokaliziran jutros u 7 sati. I dalje se dežura na tom području, a opožarena površina iznosi 50 hektara. Požar na Brodarici još nismo proglasili lokaliziranim, radimo na sanaciji požarišta, no još ima zadimljavanja – izjavio je za ŠibenikIN Dukić.

Opožarena površina na području Mučića i Brodarice iznosi 50 hektara, a na terenu je i dalje 41 vatrogasac s 11 vozila. Tijekom noći požar u Žaboriću gasila su 44 vatrogasca s 15 vozila, a isti broj snaga raspoređen je i na požaru na području Ercega Gornjih, odnosno Danila i Perkovića gdje izgorjela površina iznosi oko 15 hektara.

– Požar koji je oko 21 sat sinoć izbio na području Perkovića i dalje je aktivan, ali mogu reći da se većinom radi o izdimljavanju, nego o otvorenoj vatri. Četrdesetak vatrogasaca je na terenu i dva kanadera pomažu iz zraka, pa očekujemo da ćemo ga kroz sat vremena prigušiti – govori Dukić, te dodaje kako su drugi manji požari koji su izbivali tijekom noći – sanirani.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com