Nakon puna dva dana lokaliziran požar na Biokovu

Planuo je u utorak poslijepodne, kada zbog jačine puhanja bure nisu mogli uzletjeti kanaderi. Požar je velikim naporima zemaljskih i zračnih snaga tijekom četvrtka stavljen pod kontrolu i lokaliziran.

Požar koji je u srijedu kasno poslijepodne zahvatio južne padine Biokova na predjelu Veliki Šibenik danas je konačno lokaliziran. Požar su, nakon početnih problema s jakom burom, gasile i zemaljske i zračne snage. Tijekom srijede požar su gasile jake vatrogasne snage nekoliko vatrogasnih društava od ukupno 60 vatrogasaca, ali i tri kanadera. 51 vatrogasac bio je s makarskog područja i Zagvozda, a sudjelovali su također županijski sezonski vatrogasci te dva pripadnika Parka prirode Biokovo.

Situaciju je za Dalmacija News opisao zapovjednik Dobrovoljno vatrogasno društvo Makarska, Dražen Glavina.
– U četvrtak poslijepodne povukli smo gotovo sve vatrogasce s Biokova. Tijekom noći požarište će sa Svetog Jure ostati nadgledati dva vatrogasca. Požarište je u dobroj situaciji, požar je lokaliziran, na rubovima kao i na litici više nema vatre, a povremeno se javlja dim iz borove šume. Sada sve ovisi o jačini vjetra koji će puhati u noći na petak.

Ujutro ćemo, po svemu sudeći, na Biokovu poslati minimalne snage jer je situacija i više nego zadovoljavajuća – rekao nam je Glavina.

Glavina je pohvalio sve vatrogasce koji su sudjelovali u gašenju požara na zahtjevnom biokovskom terenu:
– Naši ljudi napravili su velik posao. Samo su danas na požar izvukli 15 krušaka vode. Zahvaljujem se svim vatrogascima na dobro obavljenom poslu – kazao je Glavnina dodavši da opožarena površina nije velika i da požar nije ugrozio prirodne ljepote Parka prirode Biokovo.

Inače, ovoga puta ulozi vatrogasca na biokovskom požarištu našao se naš poznati glumac Vedran Mlikota koji je dao svoj doprinos u gašenju požara, piše Dalmacija News.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com