Pred nama vikend u znaku ljeta, a onda prava jesenska ciklona: Stižu kiša, bura i zahlađenje

Suša već uzima zamah u velikom dijelu Dalmacije, no uskoro će se i to promijeniti.

Prvim danom rujna nastupila je klimatološka jesen, no do kalendarskog početka ovog godišnjeg doba ostala su još tri tjedna. Ljetno vrijeme nastavilo se i na početku prvog jesenskog mjeseca jer su i temperature mora i temperature zrak više nego je to uobičajeno u ovom dijelu godine. Temperature mora na velikom dijelu Jadrana dosežu vrlo toplih 25 stupnjeva, a najviše dnevne temperature tijekom petka bile su od 28 do vruća 32 Celzijeva stupnja.

Pred nama su još dva prava ljetna dana, a onda nam slijedi jača promjena vremena. U dane vikenda na vrijeme će dominantno djelovati kontinentalna anticiklona.

Subota će biti pretežno vedra. Noću će puhati slaba do umjerena bura, a danju slab do umjeren vjetar sa zapada i sjeverozapada koji popodne na moru Dalmacije može prolazno biti i pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će od 15 ponegdje u zaobalju do 23°C ponegdje na otocima. Najviše dnevne temperature i dalje visoke, od 28 do 32°C.

U nedjelju i dalje stabilno uz obilje kasnoljetnog sunca. Noću će puhati slaba bura, a danju u većini predjela slab jugozapadnjak. Krajem dana na moru sjevernog Jadrana slabo do umjereno jugo. Jutarnje temperature zraka neznatno više u odnosu na subotu, a najviše dnevne iste ili neznatno niže.

Značajna promjena sinoptičke situacije nad našim dijelom Europe događat će se tijekom ponedjeljka. Ciklona sa sjevera Europe pružat će frontalni sustav do srednjeg Sredozemlje, a upravo će se nad Italijom i Jadranom početi stvarati sekundarni ciklonalni centar, što će nam donijeti prvu izraženu rujansku promjenu vremena. Iako će ciklona glavninom djelovati tijekom ponedjeljka i utorka, nestabilno će se zadržati i danima nakon toga.

Posvuda će tijekom ponedjeljaka i utorka pasti obilnija kiša, a lokalni će u dva dana pasti preko 80 litara po kvadratnom metru. Bura će već u prvom dijelu ponedjeljka zapuhati na sjevernom Jadranu, postupno će se do kraja dana proširiti i na Dalmaciju, ali će najjača biti tijekom utorka kada se očekuju i olujni udari. Ciklona donosi i pad temperature zraka koji će najizraženiji biti u utorak. Od srijede će ponovno biti više sunca, manje vjetra, a temperature zraka bit će u postupnom porastu, no gotovo svakodnevno treba računati na povremene pljuskove praćene grmljavinom.

IZVOR: Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com