JOŠ TRI DANA DO IZBORA – Što se ne smije raditi i na što treba posebno paziti

Uoči prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor 11. rujna GONG je u četvrtak pozvao sve aktere izbornog procesa: biračke odbore i ostala izborna tijela, nadležne institucije, birače i kandidate, političke stranke i medije da poštuju pravila slobodnih i poštenih izbora.

GONG podsjeća da je strogo zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati biračete ih poziva da se detaljno informiraju o programima političkih stranaka i lista te na temelju toga odluče za koga će glasovati.

Prilikom glasovanja, ističu u priopćenju, birači trebaju obratiti pažnju da svoj preferencijski glas iskoriste tako da glasuju za samo jednu listu i, unutar te liste, za samo jednog kandidata ili kandidatkinju.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica ili nemaju prebivalište u Hrvatskoj uključujući i nedavna neopravdana odjavljivanja iz prebivališta, a nisu se na vrijeme registrirali za glasovanje, mogu glasovati uz potvrdu koju mogu dobiti na izborni dan. Birači kojima je neopravdano odjavljeno prebivalište trebaju što prije podnijeti MUP-u zahtjev za prijavu prebivališta.

Ukoliko birač zbog bolesti ili nepokretnosti nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu, do nedjelje u podne može zatražiti da ga u njegovom domu posjete minimalno dva člana biračkog odbora. Za to je potrebno javiti se nadležnom gradskom, odnosno općinskom izbornom povjerenstvu, a kontakt informacije mogu se potražiti putem povjerenstava izbornih jedinica.

Izbori na biračkim mjestima u inozemstvu traju dva dana, u subotu, 10. i u nedjelju, 11. rujna.

Birački odbori moraju se strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasovanja umjesto drugih osoba, upozorava GONG.

GONG apelira na poslodavce da na izborni dan svojim zaposlenicima odrede radno vrijeme koje će im omogućiti izlazak na biralište.

GONG ni ove godine na izborni dan neće promatrati biračka mjesta, no ostale registrirane promatrače podsjeća na njihova prava i odgovornosti – da promatrač ne smije popisivati imena izašlih birača niti agitirati za određenog kandidata; ne smije ometati rad izbornog tijela.

Promatrač, napominju, ima pravo biti nazočan radu izbornog povjerenstva, upozoravati na uočene nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje, davati pisane, obrazložene primjedbe te zahtijevati presliku ili prijepis zapisnika o radu izbornog tijela. (Hina)

IZVOR: Dnevnik.hr

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com