Na samom početku vikenda stiže promjena vremena s izraženim pljuskovima i grmljavinom

Do vikenda će se zadržati vrlo toplo, rijetko gdje i vruće, a onda će krajem tjedna biti nešto svježije. Pad temperature najviše ćemo osjetiti sljedeći tjedan.

Ljubitelji ljeta mogu biti zadovoljni. Sredina je rujna, a temperature zraka i dalje dosežu vrućih  30 stupnjeva. Površinske temperature mora diljem našeg dijela Jadrana su od 22 do 24°C, što znači da je ugodno kupanje i dalje zagarantirano.

Značajniji pad temperature zraka neće se dogoditi niti do kraja aktualnog tjedna. Ipak, u noći s petka na subotu preko Jadrana će proći hladna fronta. Zbog toga će u spomenutoj noći biti kiše i grmljavinskih pljuskova,  a dani vikenda donosi malo svježije vrijeme, iako i dalje toplo.

U srijedu će biti pretežno sunčano. U rano jutro ponegdje će na moru biti magle. Popodne umjeren razvoj naoblake, a većinom će u zaobalju biti lokalnih pljuskova s grmljavinom. Noću tiho, a danju će puhati slab maestral. Navečer na moru sjevernog Jadrana slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 26 do 30°C.

Četvrtak donosi pretežno sunčano i u većini predjela suho vrijeme. Ujutro je na moru moguća sumaglica, ponegdje i magla. Popodne će u zaobalju biti umjerenog razvoja naoblake, a u unutrašnjosti Istre i Kvarnera lokalno će biti pljuskova s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo, u Dalmaciji slab jugozapadnjak i jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 12 do 17°C, uz obalu i na otocima od 17 do 21°C. Najviše dnevne temperature od 25 do 29°C.

U petak veću prvom dijelu dana na sjevernom Jadranu postupno jače naoblačenje, mjestimice uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Tamo će u drugom dijelu dana posvuda biti kiše i pljuskova. Mjestimice će unutar 24 sata pasti više od 70 litara oborina po kvadratnom metru, a moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. U Dalmaciji veći dio dana suh, a u drugom dijelu dana postupno jače naoblačenje, prvo u sjevernoj Dalmaciji. Navečer će i tamo biti kiše, pljuskova i grmljavine, a suho će se zadržati još samo na krajnjem jugu Dalmacije. Puhat će umjereno, ponegdje i pojačano jugo, na moru samo ponegdje prolazno može biti jako. Jugo će na sjevernom Jadranu krajem dana okretati na umjeren do pojačan lebić i pulenat. Jutarnje temperature malo više na sjevernom Jadranu. U ranim popodnevnim satima temperature od 18°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 28°C ponegdje na jugu Dalmacije.

U subotu još u noći pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a ponegdje i jače neverine. Od jutra postupno smirivanje vremena, prvo na sjevernom Jadranu, a najkasnije na jugu Dalmaciji. U drugom dijelu dana u većini predjela suho i djelomično sunčano. Kasno navečer na sjevernom Jadranu novo jače naoblačenje. Još će samo u početku u srednjoj i južnoj Dalmaciji puhati umjereno do pojačano jugo, ali će se sjeverozapadnjak i zapadnjak brzo proširiti na cijeli Jadran tijekom dana. Najjače će puhati sredinom dana i u rano popodne nad otvorenom morem i vanjskim otocima, ali će prema večeri sve više slabjeti. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 28°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom nedjelje. Mjestimice će biti malo kiše ili pokojeg pljuska s grmljavinom, najviše na otocima i nad otvorenim morem. Prestanak oborina prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, prema večeri širit će se na veći dio Dalmacije. Zapuhat će umjerena bura, a u drugom dijelu dana ponegdje može biti pojačana. Temperature zraka slične onima u subotu, a u zaobalju malo niže.

Prema sadašnjim prognostičkim kartama, sljedećeg tjedna pratit će nas malo hladnije vrijeme u odnosu na aktualni tjedan, osobito u prvom dijelu tjedna. Iako će umjereno pasti noćne i jutarnje temperature zraka, najviše dnevne vrijednosti i dalje će prelaziti ugodnih 20 stupnjeva, piše Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com