Danju toplina, noću jesenska svježina: Temperature će se u Zagori spuštati do samo 5 stupnjeva

Kalendarska jesen nastupa ovog četvrtka u 16 sati i 21 minutu.

Na samom smo kraju druge dekade rujna i svega nas dva dana dijeli od jesenske ravnodnevnica, odnosno kalendarskog početka jeseni. Posljednjih nekoliko dana na vrijeme djelovala je ciklona koja je ponegdje donijela (vrlo) obilne oborine. Primjerice, u Brelima je samo tijekom nedjelje palo preko 120 litara kiše po kvadratnom metru. Tako je u samo jedan dan palo znatno više kiše nego što prosječno padne u rujnu.

Dok je izvjesno da će na većem dijelu obale i zaobalja rujan završiti kao prosječno ili natprosječno kišan mjesec, na mnogim dalmatinskim otocima stanje s oborinama nije se bitno popravilo ni s posljednjom ciklonom. Ljetna suša učinila je svoje, a konkretniju kišu najviše su iščekivali maslinari koji većinom i dalje nastavljaju čekati značajnije količine oborina.

 I dalje sušno na većini otoka

Sudeći prema prognostičkim materijalima, pred nama je novo duže stabilno razdoblje! Sljedećih desetak dana bit će stabilno, uz obilje ranojesenskog sunca. S obzirom na i dalje toplo more, čije su površinske temperature od 21 do 24, i dnevnu toplinu u danima pred nama, sezona kupanja i dalje će se nastaviti…

U većini krajeva pretežno sunčano i suho bit će u srijedu. Puhat će slaba do umjerena bura koja još podno Velebita povremeno može biti jaka. Jutro će biti malo hladnije s minimalnim temperaturama od 6 do 12°C u zaobalju i 12 do 17°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 20 do 25°C.

Pretežno vedro bit će posvuda u četvrtak. U noći je ponegdje u kotlinama zaobalja moguća magla. U noći će puhati slaba, rijetko gdje umjerena bura. Danju na sjevernom Jadranu slaba bura, u Dalmaciji slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 6 do 11°C, uz obalu i na otocima od 12 do 17°C. Najviše dnevne temperature od 19°C ponegdje u zaobalju do 25°C u južnoj Dalmaciji.

Pretežno sunčano će prevladavati u petak. Ujutro je u nekim kotlinama zaobalja moguća magla. Noću tiho ili slaba bura, danju će puhati slab vjetar s mora. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 10°C, uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 18°C ponegdje u zaobalju do 24°C u južnoj Dalmaciji.

Stabilno vrijeme nastavit će se i u dane vikenda. U subotu če prevladavati sunčano, tek ponegdje uz prolaznu umjerenu naoblaku, a u jutarnjim satima ponegdje u zaobalju može biti magle. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab vjetar s mora. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na petak ili neznatno više.

U nedjelju pretežno sunčano. Ujutro i navečer slaba bura, danju će puhati slab vjetar s mora. Jutro svježe, danju toplo s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 21 do 26°C, piše Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com