Imota u stečaju, dugovi preko 40 milijuna kuna

Nagodbom je od 98 milijuna kuna Imoti bilo otpisano gotovo 69 milijuna kuna, a ostatak je trebala otplatiti kroz četiri godine. Kako konstatira i sam predsjednik uprave Ivica Škoro, koji tvrtku vodi već 20 godina, zbog nelikvidnosti tvrtka nije u mogućnosti plaćati dio obveza koje nisu ušle u nagodbu, niti prioritetne tražbine, a riječ je o ukupno 60 milijuna kuna. Račun tvrtke blokirala je još u siječnju prošle godine Carinska uprava, a iz financijskog izvješća saznaje se i da su ukupni dugovi prema proračunu, za poreze i doprinose, koncem prošle godine dosegle 44 milijuna kuna, a dug prema CERP-u premašio je sedam milijuna kuna. Izviješće pokazuje i da je prošlo ljeto tvrtka temeljem ovršnog zakona prepustilo poslovni objekt u Splitu na ime duga za reprogramiranu glavnicu od 9,8 milijuna kuna. Jesu li time obveze prema Železnjaku izmirene, jučer u Imotskom nije bilo moguće doznati, jer su telefoni tvrtke isključeni.

Ni stečajni upravitelj jedne od Železnjakovih tvrtki nije znao za sporove koje je Adriatic Investments vodila protiv Imote. Kaže, slučaj je pokrenula Fina i odvija se po skraćenom postupku, budući da u zakonskom roku na prijedlog nisu dobili niti popis imovine, niti su se javili vjerovnici. Železnjak je votku Akvinta počeo proizvoditi 2006. preko svoje tvrtke Adriatic Distillers. Prihodi destilerije bili su oko dva milijuna kuna godišnje, a konstantni gubitci i nekoliko puta veći. Nakon 13,9 milijuna kuna prihoda i 1,3 milijuna kuna gubitka u 2012., sljedeće je godine prihod eksplodirao na 39,3 milijuna kuna, uz čak 13,9 milijuna kuna dobiti. Te se godine votka Akvinta navodno počela plasirati na tržište Velike Britanije. Međurim, već iduće, 2014. prihod je pao na 12,2 milijuna kuna, a dobit je smanjena na 2,8 milijuna. Podaci za 2015. još nisu dostupni, čime je prekršena zakonska odredba.

Telefoni u destileriji isključeni su, a web stranica nije dostupna. Trgovci pićima koje smo kontaktirali tvrde da već godinama nisu dobivali pošiljke te votke, tako da nije jasno da li je destilerija propala ili je pak negdje preseljena. Kad se Akvinta počela proizvoditi, reklamirana je kao “spoj najkvalitetnijeg žita, hrvatske izvorske vode i jadranskog zraka, upotpunjen britanskim dizajnom i američko-talijanskom tehnologijom”. Prema poslovnim planovima, votka Akvinta trebala je do 2008. zauzeti tržišni udio od 3,5 do 10 posto u zemljama središnje i južne Europe. Uz destileriju, i sve ostale Železnjakove tvrtke loše posluju. Tvrtka Adriatic Investments, registriran za trgovinu  nekretninama, prošla je skraćeni stečajni postupak.

Splitska Portus Adria, preko koje Železnjak drži udjele u tvrtki Luka d.d., koncesionaru splitske teretne luke, također bilježi višemilijunske minuse u poslovanju, broj zaposlenih spao je na jednu osobu, a ni za tu tvrtku nisu predana financijska izvješća za 2015.  Međutim, Železnjak je ove godine ipak dočekao i jednu dobru vijest: u travnju je, kako piše Slobodna Dalmacija,  nakon dugogodišnjeg sudskog postupka uspio od svojeg nekadašnjeg poslovnog partnera i kasnijeg suparnika Viktora Zinčenka sudskim putem ponovno preuzeti tvrtku Poljička republika, koja drži gotovo 20 posto dionica tvrtke Luka d.d., koncesionara za obavljanje lučke djelatnosti u Sjevernoj luci.

Tvrtka Luka d.d. zapošljava 137 ljudi, lani je imala 27,4 milijuna kuna prihoda i 900.000 kuna dobiti Železnjak, koji je preko svojih tvrtki Consult Invest Limited i Portus Adria držao 40,14 posto vlasništva, sada ima nešto više od 60 posto udjela u Luci d.d., dok 17 posto pripada Zinčenkovoj tvrtki Lučki robni terminali. Između dvojice bivših partnera vodi se deset sudskih parnica. Železnjak ima i tvrtku Yeoman, koja je trebala sagraditi 14 luksuznih vila u zagrebačkim Mlinovima. Lani je uprihodila svega 23.100 kuna i izgubila 1,2 milijuna kuna gubitka, a ima 77 milijuna kuna tekućih obveza. Vlasnik Akvinte najavljivao je i da će na Jadranu, a po uzoru na Dubai, realizirati 300 milijuna eura težak projekt hotelskog kompleksa, “pravog malog grada sa superluksuznim hotelima kategorije šest zvjezdica”, pišu Imotske novine

FOTO: Arhiva

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com