Sezona grijanja pred vratima: Čak će uz obalu temperature padati ispod 10 stupnjeva!

Bablje ljeto trajat će još nekoliko dana, a onda će se temperature spustiti za više do 10 stupnjeva.

Zadnji dan rujna donio je nastavak stabilnog vremena kojeg podržava višednevna jaka anticiklona nad našim dijelom Europe. Jutro je ponovno bilo svježe, u nekim kotlinama Dalmatinske zagore temperature su bile i ispod 5 Celzijevih stupnjeva. Uz obalu i na otocima bilo je ugodnijih 12 do 17°C. Već danima dnevne temperature u mnogim predjelima Jadrana dosežu vrlo toplih 25°C, a ponegdje je bilo i malo toplije. Uz površinske temperature mora od 20 do 23°C, ugodno kupanje će se nastaviti i do kraja aktualnog tjedna.

Iako će se anticiklona nad nam sljedećih dana sve više narušavati, a fronta sa sjeverozapada Europe nam se sasvim približiti, za razliku od sjevernog Jadrana, veći dio Dalmacije i za vikend ostat će suh, pretežno sunčan i (vrlo)topao. Malo kiše past će tek ponegdje u nedjelju, a prolazno će zapuhati jugo.

Sljedeći tjedan oborina uglavnom neće biti, no sinoptička situacija nad Europom gotovo će se u potpunosti promijeniti u odnosu na aktualnu, tako da će sustavi nad Starim kontinentom biti posloženi na način kako je to uobičajeno za zimske mjesece. Zbog toga će u noći na utorak početi pristizati znatno hladniji kontinentalni zrak, a sve hladnije bit će prema kraju sljedećeg tjedna. Sezona grijanja nam je pred vratima!

Danas će prevladavati vedro ili pretežno sunčano. U drugom dijelu dana na riječkom području može biti promjenjive naoblake, a u riječkom zaleđu navečer može biti i slabe kiše. Na sjevernom Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo koje navečer na moru samo ponegdje može biti pojačano. U Dalmaciji veći dio dana slab jugozapadnjak, krajem dana slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 10°C, uz obalu i na otocima od 11 do 17°C. Najviše dnevne temperature zraka bit će od 21 do 26°C.

Pretežno sunčano i suho bit će u većini krajeva tijekom subote. Na Kvarneru, a osobito u riječkom zaleđu povremeno će biti povećane naoblake kada će pasti malo kiše. Puhat će slabo do umjereno jugo, na moru u drugom dijelu dana i pojačano. Jutro će biti malo toplije uz minimalne temperature zraka od 7 do 13°C u zaobalju, te od 14 do 19°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature zraka bit će od 21 do 26°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom nedjelje. Kiše neće biti posvuda, tako da će se u mnogim predjelima zadržati suho. Kiše će najviše biti na širem riječkom području, a u zaleđu tijekom dana može pasti više od 50 litara po kvadratnom metru. Najmanje oborina u Dalmaciji, osobito južnoj. Ujutro će puhati umjereno, na moru ponegdje i jako jugo. Na sjevernom Jadranu će prolazno okrenuti na lebić, a vjetar će posvuda u drugom dijelu dana oslabiti u odnosu na jutro. Zadržat će se natprosječno toplo, a najviše dnevne temperature bit će od 21 do vrlo toplih 27°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekomponedjeljka. Tek će ponegdje pasti vrlo malo kiše. Jugo će u potpunosti prestati i zapuhat će većinom slab vjetar zapadnih smjerova. Zadržat će se toplo.

Od utorka sunčano. Zapuhat će bura. Utorak donosi manji, a srijeda osjetniji pad temperature zraka. U drugom dijelu tjedna čak bi se i uz obalu jutarnje temperature mogle spuštati ispod 10 stupnjeva, piše Dalmacija News

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com