Prohladno do četvrtka, a onda južina donosi drastičan porast temperature zraka

Najhladnije jutro očekuje nas u četvrtak, kada će u Zagori ponegdje biti i mraza. U nedjelju će dio Dalmacije grijati kasnoljetnih 25 stupnjeva!

Na samom kraju prve dekade listopada vrijeme je promjenjivo. Pri tom u zemlji vladaju velike temperaturne razlike. Dok su u unutrašnjosti zemlje i na sjevernom Jadranu temperature niže od normale za ovaj dio godine, u dijelovima Dalmacije temperature dosežu ili prelaze toplih 20 stupnjeva. More je i dalje toplo pa su mu današnje površinske temperature većinom od 19 do 21.

Do petka pratit će nas relativno svježe vrijeme, a onda slijedi potpuni obrat sinoptičke situacije. Zbog približavanja ciklone sa zapada doći će do izraženijeg zatopljenja, pa se na samom kraju tjedna ponovno mogli vratiti u kratke rukave! Ipak zatopljenje će biti praćeno jakom južino, a moguća je i povremena kiša.

U utorak će biti promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. U većini krajeva suho, ali će u srednjoj i osobito južnoj Dalmaciji biti povremene slabe kiše, na moru uz mogućnost grmljavine. U većini predjela puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Popodne južnije od Šibenika slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 13 do 20°C.

U srijedu pretežno sunčano i suho. Još samo u noći na jugu Dalmacije može biti slabe kiše ili pljuskova. Slaba do umjerena bura danju će okrenuti na slabu do umjerenu tramontanu, na otvorenom moru Dalmacije u popodnevnim satima ponegdje i jaku, posvuda će slabiti tijekom večeri. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 13 do 20°C.

Četvrtak će posvuda biti suh. U Dalmaciji će biti pretežno, a na sjevernom Jadranu djelomično sunčano. Slabo do umjereno jugo zapuhat će prvo na moru sjevernog Jadrana, a danju će širiti na veći dio obale. Očekuje nas najhladnije jutro tjedna s minimalnim temperaturama od 0 do 5°C u Zagori i 7 do 13°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature bit će od 15 do 21°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom petka. U drugom dijelu dana postupno naoblačenje na otvorenom moru sjevernog i srednjeg Jadrana, do večeri će početi i kiša. Kiša je navečer moguća samo ponegdje uz obalu. Puhat će umjereno, navečer ponegdje na moru i jako jugo. Jutarnje temperature zraka u porastu, najviše dnevne od 17 do 23°C.

Subota će biti umjereno do znatno oblačna. Povremeno će biti kiše, a u Dalmaciji su mogući i obilniji pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru Dalmacije povremeno i vrlo jako. navečer na sjevernom Jadranu slab vjetar zapadnih smjerova. Jutro osjetno toplije, najviše dnevne temperature većinom od 18 do 24°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, znatno sunčanije bit će unedjelju. Bit će djelomično sunčano s promjenjivom naoblako. U većini krajeva suho, tek ponegdje uz prolaznu i slabu kišu. Puhat će slabo jugo ili jugozapadnjak. Bit će vrlo toplo za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama od 19 do 25°C, piše Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com