Umjetnički opus radionice Rako predstavljen u POU

Manifestaciji je nazočio velik broj Imoćana, zaljubljenika u lokalnu povijesnu baštinu.

Dani europske baštine u Hrvatskoj obilježavaju se tijekom rujna i listopada, nizom različitih aktivnosti i manifestacija. Inicijativa je to koja putem kulturnopovijesnih vrijednosti širi znanje i svijest o vlastitom kulturnom naslijeđu, ali i vrijednostima drugih kultura, različitim interakcijama te međusobnoj toleranciji i poštovanju.

Tako je u Imotskom; u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta; a u sklopu Dana europske kulture, otvorena izložba i održano prigodno predavanje o radionici Rako iz Imotskog. Organizator događaja bio je Konzervatorski odjel u Imotskom u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem.

Tijekom 19. stoljeća Imotski doživljava značajan društveni razvoj te postaje važno lokalno središte, na koje se vezuje i velik dio susjedne Hercegovine. U to doba u samom gradu djeluje i radionica oltara obitelji Rako. Malo se gradova u to vrijeme može podičiti činjenicom kako je u njima djelovala jedna takva radionica. Imotski je upravo jedan od takvih gradova jer je u njemu negdje od oko 1860. pa do oko 1910. godine djelovala radionica obitelji Rako. U to doba njeni su majstori opskrbili velik broj sakralnih objekata na području Imotske i Vrgoračke krajine te susjedne Hercegovine. Radilo se, uglavnom, ponajviše o drvenim oltarima, ali i o komadima crkvenog namještaja pa čak i slikama.

U uvodnom predstavljanju Joško Marasović naglasio je kako se “radom radionice Rako, Imotski upisao u ondašnju prestižnu kartu sakralnog stvaralaštva. Majstori radionice su se svojim proizvodima nametnuli u crkvenim krugovima svojom kvalitetom“.

Pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom Ivan Alduk istaknuo je kako je “iz te radionice sačuvano 30- tak oltara te nekoliko slika“. Naglasio je kako taj popis nije konačan jer u konzervatorskim zahvatima često nađu na neočekivana djela. Kao primjer je spomenuo crkvu sv. Roka u Vinjanima, gdje je pronađen i mali oltarić, koji je, vrlo vjerojatno, rađen u radionici Rako, piše Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com