Pred nama tjedan uz nove ciklone i kišne dane

Za razliku od prvog dijela mjeseca, usprkos nestabilnom vremenu, sljedećih dana očekuje nas toplije vrijeme od uobičajenog za ovaj dio godine.

Novi tjedan počeo je s temperaturama zraka koje su znatno iznad uobičajenih za ovaj dio godine. U Dubrovniku se temperatura zraka u ponedjeljak u najtoplijem dijelu dana popela na kasnoljetnih 25 Celzijevih stupnjeva. Drugdje su maksimalne dnevne temperature zraka bile tek malo niže.

Sunčani ponedjeljak ipak nije nagovještaj stabilnog tjedna. Naprotiv, ciklone i frontalni poremećaji uskoro nam donose nove oblake, ali i novu južinu. To znači da ni u aktualnom tjednu nećemo imati hladne dane kakve smo imali u prvom dijelu listopada, no kiše neće nedostajati…

Utorak će donijeti umjereno do znatno oblačno vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina već ujutro će početi na sjevernom Jadranu, a popodne će se proširiti na Dalmaciju. Oborine neće biti ravnomjerno raspoređene, što znači da će ponegdje pasti tek pokoja litra, a lokalno i preko 50 litara po kvadratnom metru. Krajem dana na sjevernom Jadranu djelomično razvedravanje. Ujutro će puhti slabo do umjereno jugo, na moru južne Dalmacije pojačano. Popodne na sjevernom Jadranu vjetar u okretanju na slabu do umjerenu buru i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji prema večeri slab zapadnjak i jugozapadnjak, na moru umjeren do pojačan sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka od 10 do 14°C u zaobalju, od 15 do 19°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 22°C.

U srijedu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U većini krajeva suho, ali još ujutro uglavnom na jugu Dalmacije može biti kiše i pljuskova, a navečer mjestimice na sjevernom Jadranu. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka. Danju će oslabiti i okretati na slab vjetar zapadnih smjerova, a kasno navečer na moru sjevernog Jadrana slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka od 6 do 11°C u zaobalju, od 11 do 16°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 18 do 22°C.

Promjenjivo vrijeme očekuje nas tijekom četvrtka. Oblačnije na sjevernom Jadranu uz čestu kišu, a ponegdje i obilnije pljuskove s grmljavinom. U Dalmaciji će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, povremeno uz kišu ili slabe pljuskove. Puhat će umjereno do jako jugo, uz zapadnu obalu Istre i jugozapadnjak. Jutro toplije u odnosu na srijedu, najviše dnevne temperature od 17 do 22°C.

Petak donosi vrlo nestabilno vrijeme. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a kiša će biti relativno česta. Ponegdje, osobito u Dalmaciji, može biti obilnijih pljuskova s grmljavinom. Vjetar će posvuda značajno oslabiti u odnosu na četvrtak. U Dalmaciji još uglavnom slabo jugo, jače ujutro na jugu Dalmacije, na sjevernom Jadranu u okretanju na slab vjetar zapadnih smjerova. Toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 17 do 21°C.

Postupna stabilizacija vremena očekuje nas u subotu. Još ujutro može biti malo kiše, osobito u Dalmaciji. Tijekom dana sve sunčanije pa će u drugom dijelu dana biti suho. Vjetar većinom slab, dominantno zapadnih smjerova. Bit će tek malo svježije, osobito u jutarnjim i večernjim satima.

U nedjelju djelomično sunčano. Iako će u većini krajeva biti suho, osobito je na otvorenom moru moguća povremena i slaba kiša. Ponovno će zapuhati jugo, većinom slabo. Zadržat će se toplo vrijeme za ovaj dio godine, piše Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com