Proložac: Pijan udario susjeda, za smrt iz nehaja kažnjen s godinu i pol dana zatvora

Iako je Ivici Mršiću Božinoviću (51) iz Postranja u općini Proložac prijetila zatvorska kazna od tri do 15 godina zbog smrti svog susjeda Ivana Porobića zvanog Aki (55), koja se dogodila sredinom srpnja prošle godine u Prološcu Donjem (teretilo ga se za nanošenje teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom), sudac Slavko Lozina odlučio je da se u ovom slučaju radi o smrti iz nehaja te ga je kaznio s godinu i šest mjeseci zatvora.

U kaznu mu je uračunato i tri mjeseca koliko je proveo u istražnom zatvoru.

Predsjednik Sudskog vijeća splitskog Županijskog suda osudio je u srijedu Mršića Božinovića (na slici) zato jer se navedenog dana oko 15 sati ispred kafića “Hajduk” verbalno sukobio s Porobićem, a zatim ga je udario u glavu otvorenim dlanovima od čega je Porobić pao na pod i zatiljkom udario svom snagom o pod. Zadobio je teške ozljede od kojih je preminuo u splitskoj bolnici deset dana poslije.

Obojica su tog dana bila vidno alkoholizirana, a svjedoci su kazali da su popili i po desetak piva te su se svađali oko mirovine. Porobić je svom prijatelju govorio: “Da sam imao bijelu kuvertu i ja bih dobio mirovinu”, na što ga je ovaj tjerao iz kafića, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što ga je u svađi udario i nakon što je Porobić završio u bolnici, Mršić Božinović, po stavu tužiteljstva, nije sve vrijeme dok je ovaj bio u komi, nikome rekao da je on to napravio, a isto nisu govorili niti svjedoci događaja. Policija se u cijeli slučaj uključila tek na inzistiranje pokojnikove supruge.

Sudac Lozina zaključio je da nema dokaza da bi Mršić Božinović udario Porobića s izravnom namjerom, već da se ovdje radi o spletu nesretnih okolnosti, a kao jednu od olakotnih okolnosti uzeo je to što je on odmah, nakon što je vidio što se dogodilo, pokušao pomoći Porobiću.

– Oni su bili prijatelji, bilo je među njima i lijepih dana i svađa, i malo više ispijanja alkohola. Sud je promijenio kvalifikaciju djela i činjenični opis u dijelu gdje se govori da je okrivljenik “s nakanom da ga teško tjelesno ozlijedi” te u dijelu gdje piše da je “istog snažno udario”. Naime, iz svih dokaza i iskaza svjedoka proizlazi da nije bilo namjere da se usmrti Porobića. Također, i vještvo je pokazalo da osoba pod utjecajem alkohola nije sposobna održati ravnotežu pa, s obzirom na to da su obojica dosta popila, nije bila potrebna neka posebna borilačka vještina za obaranje oštećenog na pod.

Optuženom nije lako živjeti u toj maloj sredini, bez obzira koliko je kriv, a mislim da ne bi trebalo biti jaza među vama iako mi je jasno da vam je teško jer ste izgubili člana svoje obitelji – kazao je Lozina obraćajući se rodbini pokojnoga.

Zamjenica ŽDO-a Mira Dolić najavila je podnošenje žalbe, a i odvjetnik oštećene obitelji Željko Gulišija kazao nam je da nisu “zadovoljni kvalifikacijom djela te će inzistirati na žalbi”.

Supruga pokojnog: Istina je izišla na vidjelo

– Nisam zadovoljna presudom, ali sam zadovoljna što je izišlo na vidjelo da je Mršić Božinović kriv i da cili Proložac zna da moj suprug nije umro zato jer je sam pao, nego da je on kriv za njegovu smrt. U Njemačkoj se dobije godinu dana kad ubiješ psa, a kamoli živo čeljade. Neka on zna da ja neću stati, idem do Vrhovnog suda, neću ga tako lako pustiti i želim dokazati da je imao namjeru ubiti ga jer je to istina. Pokojni se nije imao kad braniti i ruke su mu bile uz tijelo, a on ga je udario s namjerom da ga ubije, to je moje mišljenje – komentirala nam je iz Frankfurta Karolina Porobić, supruga pokojnog Akija, piše Slobodna Dalmacija 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com