Kujundžić: Protiv abortusa sam, ali i protiv zabrane

Milan Kujundžić, novi ministar zdravstva, u nastupnom intervjuu izjavio je da je protiv abortusa, ali i protiv zabrane jer ne donosi rješenje.

Zabrane ne donose rješenje, već samo više izgubljenih života, kako djece tako i majki. Potrebno je educirati djevojke, a nužna je i psihološka i materijalna potpora države – da se nijedna majka ne boji začeti dijete, rekao je.

Kujundžić se osvrnuo i na molitvena okupljanja ispred bolnica ocijenivši ih malo nespretnima. Molitvene zajednice apsolutno podržavam, ali okupljanje pred bolnicama je malo nespretno, odgovorio je Kujundžić na pitanje u emisiji “Novi dan” N1 televizije kakvo je njegovo stajalište prema molitvenim okupljanjima poput “40 dana za život” ispred bolnica. Dodao je da je moguće moliti na različitim javnim mjestima i da to nikome ne treba zabranjivati te spomenuo da bolnica u kojoj radi ima kapelu.

Komentirao je i prigovore na račun zdravstvenog sustava, pa tako i podatak da u bolnicama nema osnovnih potrepština poput sapuna i WC papira.
Parcijalno znam da stanje nije dramatično, ali nužno je popraviti neke stvari. Ako nemamo novca za biološke lijekove – za WC papir i sapun moramo imati&, rekao je te ocijenio da stanje zasigurno nije takvo da se za mjesec dana baš mora kupiti rendgen. Neke bolnice imaju dobru, neke lošu opremu i treba raditi na izjednačenosti – nije dobro da netko ima tri nova magneta, a druga bolnica samo stari CT, dodao je.

Na pitanje kako će ‘izgladiti’ sukob s Hrvatskom liječničkom komorom koja ga tuži zbog izjave da su liječnici lijeni, odgovorio je da će to učiniti dijalogom te najavio da će već sljedeći tjedan razgovarati i s predstavnicima liječnika i s predstavnicima medicinskih sestara.

Kod nas je ista plaća za sve – ja mogu čitati novine ili biti na operaciji cijeli dan. To moramo mijenjati. U ovom trenu plaća liječnika iznosi oko 9.000 kuna, a s dežurstvima može narasti na 12 do 13 tisuća. Moramo tražiti način kako nagraditi posao, dodao je te naveo da bi plaće u zdravstvu mogle rasti bude li rastao i BDP.

Na pitanje smatra li da onaj tko ima više treba platiti više u zdravstvu, odgovorio je da treba sačuvati dostupnost, ali i uvesti pravednost jer se mnogi predstavljaju kao socijalna kategorija, a voze skupe automobile.

Ustvrdio je i da, gledajući u postocima, Hrvatska izdvaja visokih 14 posto iz plaća za zdravstvo, ali gledajući u apsolutnim brojevima, izdvaja se malo. Dok Njemačka, Nizozemska i Danska godišnje u prosjeku troše oko 5.000 eura po glavi stanovnika, a Slovenija 2.500 eura, mi izdvajamo oko 1.400, no naglasio je da dopunsko zdravstveno osiguranje neće poskupjeti. Ni slučajno nemamo takvih primisli, dodao je, piše HRT

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com