Vozači, oprez! Pojačane aktivnosti u cestovnom prometu

Na području Policijske uprave Splitsko-dalmatinske 22./23. listopada (subota/nedjelja), u vremenu od 22:00 do 06:00 sati, s ciljem zaustavljanja negativnih trendova u prometu, posebno trenda povećanja ukupnog broja prometnih nesreća te suzbijanja prometnih nesreća s najtežim posljedicama, provest će se pojačana aktivnost nadzora i kontrole cestovnog prometa.

Od početka godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 22 osobe na području PU Splitsko-dalmatinske, a u istom razdoblju 2015. godine smrtno su stradale 23 osobe. U prvih devet mjeseci ove godine evidentirane su 2.303 prometne nesreće, dok su u isto vrijeme 2015. godine zabilježene 2.222 prometne nesreće.

Naravno, statistika je jedno, a izgubljeni  ljudski životi su nešto drugo i ovo što se događa zadnje vrijeme je prvenstveno tragedija za obitelji poginulih, ali i za cijelo društvo.

Analizirajući prometne nesreće, razvidno je da se najteže prometne nesreće događaju zbog  grubog kršenja prometnih pravila, nepoštivanja prometne signalizacije te neprilagođene, odnosno  brzine neprimjerene uvjetima na cesti i nepropisne brzine.

Međutim, svjesni činjenice kako je aktivnost policije samo jedan od čimbenika koji utječe na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, apeliramo na sve sudionike u prometu  na poštivanje prometnih pravila i  prilagođavanje brzine svojih vozila uvjetima i stanju na cestama, kako bi na taj način utjecali na povećanje vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti svih sudionika u prometu.

Upozoravaju se vozači da:

– brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti te naročito budu oprezni kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),

– poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

– prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,

– koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,

– koriste zaštitnu kacigu,

– pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

– bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,

– pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom

– biciklisti, budite propisno označeni, (preporuka biti što vidljiviji, odnosno označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom), uz obavezno takvo opremanje prilikom vožnje izvan naselja noću, kao i danju u slučaju smanjenje vidljivosti, prenosi PU Splitsko-dalmatinska.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com