Kujundžić: Začeto dijete i majka tog djeteta trebaju imati sigurnost da će Hrvatska preuzeti odgovornost

Ministar zdravlja Milana Kujundžića potvrdio je kako dopunsko osiguranje neće poskupiti, a uštede u zdravstvu će se pokušati postići kroz javne nabave.

Ministar zdravlja Milana Kujundžića potvrdio je kako dopunsko osiguranje neće poskupiti, a uštede u zdravstvu će se pokušati postići kroz javne nabave.

Kujundžić je ocijenio hrvatsko zdravstvo ocjenom minus četiri. Štoviše, dodao je kako je hrvatsko zdravstvo među najboljima u svijetu.

– Jednako kao i u drugim djelatnostima, jedan dio ljudi radi manje. Naravno, treba imati uvid i kontrolu u sve. Slikovito rečeno, trebamo popraviti i raditi više svi zajedno – rekao je Kujundžić gostujući u RTL-u Danas.

Upitan hoće li se ispričati Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika za izjave dane tijekom predizborne kampanje, kada je zaključio da 50 posto liječnika u Hrvatskoj nedovoljno radi, rekao je da se ljudski ispričati.

-To je najmanje što mogu učiniti-  izjavio je.

– Nisu se ravnatelji bolnica oteli kontroli, ali treba provjeriti što se radilo, kako se radi i što treba drugačije učiniti. Svatko može poslovati racionalnije – s boljom izvršenošću posla i s uštedama koje se moraju tražiti. Nove uštede bi trebale biti u javnoj nabavi. Ako možemo jeftinije dobiti lijekove i medicinski materijal javnom nabavom, moramo pokušati – najavio je Kujundžić.

Ministar je priznao kako informatizacija sustava kasni. Nije htio govoriti o rokovima kada bi cijeli sustav mogao biti informatiziran.

Liste čekanja – medijska manipulacija

– Liste čekanja – kod nas se to previše rabi medijski. Liste čekanja postoje svuda u svijetu. Ali s boljom suradnjom primarne zdravstvene zaštite i bolničke zaštite – mislim da će se liste čekanja smanjiti. Napravimo brojne postupke koje nije trebalo napraviti, a neke koje smo trebali napraviti ne stignemo, pa se učini šteta pacijentu. U tom smislu obveza ravnatelja i šefova klinika bit će zadaća popraviti stanje da se ne troše previše resursi”, komentirao je liste čekanja.

Na upit je li on za uvođenje nadstandarda, Kujundžić naglašava:

– Nitko iz Vlade nije imao ni primisao o privatizaciji zdravstva. Trebamo sačuvati zdravstvo dostupno svim građanima, u kojem ćemo svi participirati u granicama mogućnosti. Dopunsko osiguranje neće poskupiti u ovom trenutku.

Upitan je li za zabranu abortusa, minisar zdravlja odgovara: “Klasifikacije lijevo, desno, konzervativac, liberal – nerado prihvaćam. Zabranom abortusa ne bismo riješili problem. Začeto dijete i majka tog djeteta trebaju imati sigurnost da će Hrvatska preuzeti odgovornost, da majka ne strahuje za mlijeko, pelene, školu i sutra posao”.

– Demografija najvažnije političko pitanje aktualnoj vlasti. Vlada će staviti pod broj jedan demografiju i iseljavanje. Mnogo toga nam je važno, no ovo nam je najbitnije – otkrio je, piše Dalmacija News

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com