U tijeku cijepljenje protiv gripe

U tijeku je cijepljenje protiv gripe na cijelom području Imotske krajine. 

Sezona gripe je pred vratima. U Europi je još nema, a u cirkulaciji se očekuju isti virusi gripe kao i prošle godine. Ovogodišnje cjepivo sadrži upravo te ciruse.

U Hrvatskoj je protekle godine bilo prijavljeno oko 20.000 oboljelih od gripe, ali se procjenjuje da je stvarni broj ipak bio znatno veći.

U Imotskoj krajini godišnje se prosječno prijavi oko 200 oboljelih iako je stvarni broj i do nekoliko puta veći. Ranijih godina bi se cijepilo preko 5.000 osoba godišnje, dok se zadnjih godina taj broj smanjio na 1.500 osoba.

Ove godine Splitsko-dalmatinska županija dobila je 18.000 doza cjepiva, a za Imotsku krajinu je proslijeđeno 1.560. Distribuirano je područnim ambulantama (Runovići, Slivno, Zagvozd, Lovreć, Aržano i Proložac), liječnicima obiteljske medicine u Imotskom i pedijatrima.

Kampanja cijepljenja protiv sezonske gripe u Hrvatskoj počela je 2. studenog. Obavljat će se svakodnevno tijekom  studenog i prosinca.

Besplatno je za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike. Cijepljenjem se smanjuje rizik od komplikacija osnovnih bolesti uzrokovanih gripom te komplikacija same gripe. Zdravstveni djelatnici se cijepe prije svega kako bi smanjili rizik prenošenja gripe na bolesnike.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com