Pojačane akcije u prometu

Imajući u vidu nadolazeći događaj narodnog običaja krštenja mošta – proslave „Martinja“ na području Republike Hrvatske, od 11. do 14. studenog, provodit će se pojačane akcije u prometu, prvenstveno s ciljem sankcioniranja prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i sprječavanja prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Pojačano postupanje u prometu provodit će se i na području Policijske uprave Splitsko-dalmatinske tijekom studenog i prosinca, posebno u noćnim satima. Postupanje će prvenstveno biti usmjereno na prekršaje upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, ali i nepropisne brzine, odnosno na sve ostale prekršaje koji su u vezi s prometnim nesrećama s najtežim posljedicama, te na mlade vozače.

Tijekom 2016. godine na području PU Splitsko-dalmatinske zabilježene su 2.572 prometne nesreće u kojima su smrtno stradale 23 osobe, a teško su ozlijeđene 243 osobe (u odnosu na prethodnu, 2015. godinu, broj smrtno stradalih osoba manji je za 8%, dok je broj teško ozlijeđenih manji za 19,27%). Govoreći o ukupnom broju prometnih nesreća, alkoholiziranost je utvrđena kod 282 sudionika.

Kako vlastitim ponašanjem ne bi doveli u opasnost sebe i druge sudionike u prometu, mole se građani na poštivanje zakonskih propisa, naredbi o ograničenju prometa na cestama, korištenje pregledanih i tehnički ispravnih vozila te upute prometne policije.

Upozoravamo vozače na prilagođavanje brzine uvjetima i stanju na kolnicima te da ne sjedaju za upravljač vozila ukoliko su prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva. U uvjetima noćne vožnje, posebno vikendom, potrebno je voziti sporije i opreznije.

Ako se na put kreće u kontinentalni dio Hrvatske, od 15. studenog do 15. travnja, vozila obvezno moraju biti opremljena zimskom opremom (zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače). Također i u ostalim dijelovima Republike Hrvatske potrebno je imati zimsku opremu, u slučaju nastupanja zimskih uvjeta.

Obavještavaju se svi sudionici u prometu da će se u subotu, 12. studenog, provesti pojačana akcija u prometu na području ove Policijske uprave, koja će biti prvenstveno usmjerena na prekršaje koji se odnose na nepropisnu brzinu, kao i na nekorištenje zaštitne kacige, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, nekorištenje sigurnosnog pojasa na svim sjedalima te upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i opojnih droga, prenosi PU Splitsko-dalmatinska.    

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com