Uzbuna u Ričicama: Pocrvenilo Zeleno jezero!

Prava panika uhvatila je i ono malo stanovnika Ričica u općini Proložac,poznatog po akumulacijskom jezeru,ili kako ga Ričičanci  prozvaše, Zelenom jezeru.Naime još u četvrtak zvonili su telefoni u 112 službi,jer su se javljali mještani prijavljujući  neobično zagađenje  svoga jezera.

zeleno-jezero-pocrvenilo-ricice

-Da, ja sam zvao službu za hitnost 112,jer jednostavno nisam znao koga dozvati,kada sam vidio što se dogodilo s našim jezerom,riječi su mr.sc. Ante Pavića  predsjednika udruge za očuvanje Hrvatskih voda i mora „SLAP“,rođenog Ričičanca,koji se sasvim slučajno našao na kraćem odmoru u rodnim Ričicama. Inače ,Ante radi za jednu veliku njemačku firmu koja se bavi otpadnim vodama.

zeleno-jezero-pocrvenilo-ricice-7

-Ja i supruga,veli Ante, šetali smo pokraj jezera,koje sada izgleda kao velika lokva,jer su Hrvatske vode zaista ispraznile jezero još ovoga ljeta za navodnjavanje Imotskog polja,a kiše koje su padale posljednjih dana uopće nisu popravile vodostaj,tako da zaista izgleda tužno. I onda u toj šetnji primijetili smo ogromnu crvenu mrlju sa sjeveroistočne strane jezera.Zapravo, to je bila tako gusta tekućina koja je obuhvatila veći dio jezera.Napravio sam fotografije, nisam znao koga pozvati,pa sam pokušao preko službe 112.Oni su vrlo ljubazno zaprimili poziv,ali što mogu ljudi napraviti.Ništa. Stoga sam i pozvao novinare,jer kao stručnjak znam da se nešto događa sa jezerom.Mrlja ili neka gusta tekućina imala je i neugodan miris,ali od svega,čudno je bilo da se u dodiru sa zemljanom obalom stvarao kao neki kemijski proces, veli nam Ante ,koji nas je u petak poslije podne odveo na mjesto zagađenja.Na žalost gusta magla i kiša nisu dozvolili kvalitetnije snimke, no velika mrlja pokrenula se prema sredini jezera.

zeleno-jezero-pocrvenilo-ricice-4

Ono dobru u ovom neobičnom zagađenju jeste činjenica da za sada nisu viđene uginule ribe, posebno šarani kojih ima veliki broj u jezeru.

-Ovdje bi hitno trebala na lice mjesta izići stručna ekipa bilo Hrvatskih voda koji gospodare jezerom,inspekcijske i druge odgovorne službe.Da se ovako nešto dogodilo u Njemačkoj, gdje radim,alarmiralo bi se pola Njemačke,a evo jedino ste vi novinari došli ovo zabilježiti veli Ante,napominjući kako nema niti malo istine u govorkanjima kako je crvena mrlja nastala od dotoka voda kroz naslage boksitne rude koje ima  u okružju Ričica.

zeleno-jezero-pocrvenilo-ricice-3

-Ni govora,jer bi i vrlo mali dotok vode u takozvanoj Ričini koja dolazi iz susjedne Bosne i Hercegovine,bio zagađen,a ne veliki dio vode,veli Ante.

Čini se da su na redu,a nakon ovoga zagađenja,ili pak nekog posebnog prirodnog procesa, na redu odgovorne službe kako bi ustanovile o čemu se zapravo radi.

zeleno-jezero-pocrvenilo-ricice-5

zeleno-jezero-pocrvenilo-ricice-6

zeleno-jezero-pocrvenilo-ricice-1

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com