Tijekom vikenda provedena akcija u prometu

Tijekom proteklog vikenda, odnosno u noći s petka na subotu i sa subote na nedjelju, na području PU Splitsko-dalmatinske provedena je akcija u prometu, s naglaskom na prekršaje upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i prekoračenja brzine.

Policijski službenici su tom prilikom sankcionirali ukupno 218 prekršaja. 63 osobe su zatečene u vožnji pod utjecajem alkohola, a 61 osoba je sankcionirana zbog prekoračenja brzine.

U navedenom vremenu zabilježena je 21 prometna nesreća, od čega 15 s materijalnom štetom. Jedna osoba je teško, a pet ih je lakše ozlijeđeno.

Sukladno prethodnoj najavi, u petak, 25. studenog, od 11 do 16 sati, na području PU Splitsko-dalmatinske provedena je preventivno-represivna akcija kojom su obuhvaćeni prekršaji koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s nastankom teških prometnih nesreća. Tom prilikom su kontrolirana 572 vozila svih kategorija. Sankcionirana su 274 prekršaja. 91 osoba je sankcionirana zbog prekoračenja brzine, dvije zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 54 zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, 31 zbog korištenja mobitela za vrijeme vožnje, 10 zbog nepropisnog pretjecanja i obilaženja, te 31 osoba zbog prolaska kroz crveno svjetlo.

Kada je u pitanju sigurnost cestovnog prometa, policijski službenici svakodnevno, u sklopu redovitih zadaća i kroz ciljane akcije, posebnu pažnju posvećuju prekršajima, odnosno situacijama koje nesumnjivo dovode do ugrožavanja sudionika u prometu, a nerijetko i do teških ozljeđivanja i gubitka života.

Osim kontinuiranih postupanja usmjerenih na nepropisnu brzinu i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, policijski službenici će intenzivirati postupanje i u odnosu na druge prekršaje koji su također u uzročnoj vezi s prometnim nesrećama s najtežim posljedicama. U pitanju je korištenje mobitela za vrijeme vožnje i nekorištenje sigurnosnih pojaseva na svim sjedalima u vozilu, kojima će se posvetiti posebna pozornost.

Stoga sve sudionike u prometu podsjećamo na zakonsku zabranu korištenja mobitela za vrijeme vožnje i obvezu korištenja sigurnosnih pojaseva na svim sjedalima.

Iako zakon propisuje da se zabrana korištenja mobitela za vrijeme vožnje odnosi samo na osobu koja upravlja vozilom, ovim putem skrećemo pozornost i na sve ostale sudionike u prometu, obzirom da je korištenje mobitela tijekom sudjelovanja u prometu opasno za sve sudionike, a posebno za pješake i bicikliste, kao najranjiviju skupinu sudionika u prometu.

Odgovornim sudjelovanjem u prometu i poštivanjem prometnih propisa izbjegavate moguće sankcije i, što je najvažnije, čuvate svoj i tuđi život!

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com