HGSS Imotski spasio jarčića iz jame kod Lovreća

Hrvatska gorska služba spašavanja uz svoje primarne zadaće spašavanja i pružanja prve medicinske pomoći u neurbanim i teško pristupačnim područjima nerijetko zbog dobrobit lokalne i šire zajednice obavlja i zadatke koji nisu u uskom opisu dužnosti ali zbog svoji specifičnosti iziskuju primjenu posebnih stručnih znanja i upotrebu specifične tehničke opreme.

hgss-imotski

Tako su se i ove nedjelje, članovi HGSS-a stanice Makarska, ispostave Imotski odazvali na poziv starijeg mještanina iz Lovreća kojem je jarčić prethodnog dana u kasnim popodnevnim satima upao u dublju jamu, no sretno i spretno se zaustavio na isturenoj polici gdje je i prenoćio.

Iako se radilo o akciji koja po svoj prirodi i nije zahtijevala posebno veliku žurnost, spašavatelji su brzo reagirali te su odmah po zaprimljenoj dojavi u pratnji troje pripadnika Lovrećkog DVD-a krenuli u pomoć nesretnoj životinji.

hgss-imotski-1

Obzirom da se radilo o ne istraženoj i ne opremljenoj jami najprije se pristupilo izradi sidrišta nakon čega se jedan od članova lagano spustio to preplašenog jarčića koji se nalazio na polici kojih desetak metara niže od ivice ponora. Kako to obično i biva, životinja kao da je osjetila da ju se dolazi spasiti te se umirila i čekala pomoć tako da se sve svelo na to da se životinja osigura i onda lagano izvuče na površinu.

Nakon nešto manje od pola sata po dolasku na lokaciju, jarčić koji je cijelu noć probdjelo na skliskoj polici u jami je ugledao svjetlo dana. Akcija je završena u 11.00 sati, a maleni jarčić je predan vlasniku čime je uspješno okončana još jedna akcija na očigledno zadovoljstvo kako jarčića tako i njegovog vlasnika, prenosi HGSS.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com