Blagoslov zavjetnog zvona u Imotskom

U Imotskom su već započele pripreme za obilježavanje   300-te obljetnice    oslobođenja Imotskog i Imotske krajine od  Turaka.Ta  značajna obljetnica  obilježiti će se tijekom  slijedeće godine,a središnja proslava predviđena je za 2.kolovoza kada je 1717. godine   oslobađanjem utvrde Topana iznad središta Imotskog,protjeran turski okupator koji je u Imotskoj krajini vladao više od 250 godina.Također, uz tu obljetnicu planira se organizirati niz  znanstvenih skupova, predavanja ,priredbi,a sinoć su   u župnoj crkvi svetoga Franje u Imotskom,imotski franjevci dali obol toj proslavi.

Naime ,24 franjevca koji su sada u službi u župama po Imotskoj krajini,ali i oni koji su te župe vodili u proteklim godinama ,prikupili su između sebe sredstva i kupili veliko zvono koje će biti postavljeno na zvonik župne crkve u Imotskom,upravo u spomen na protjerivanje Turaka. Imoćani,kako je znano  predvođeni svojim franjevcima istjerali Turke iz utvrde Topana na blagdan Gospe od Anđela,koji se i danas slavi kao Dan grada Imotskog.

Zvono je izrađeno u poznatoj ljevaonici De Poli  iz gradića Vittorio Veneto u blizini Venecije u Italiji,teško je 750 kilograma,a njegova cijena je nešto veća od 150 tisuća kuna.-

Veliko bronzano zvono blagoslovio je imotski dekan i gvardijan fra Kristijan Stipanović uz nazočnost braće franjevaca i velikog broja Imoćana iz svih mjesta Imotske krajine.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com