Snijeg zabijelio dio Dalmacije, na Sv. Juri na Biokovu osjet hladnoće ekstremnih – 30 stupnjeva!

Niz natprosječno toplih dana, koji je kulminirao oko Božića, jučer je prekinut u cijeloj Dalmaciji. Bura i tramontana donijeli su umjeren pad temperature zraka pa su one  u popodnevnim satima 4 do 8 stupnjeva niže u odnosu na vrijednosti izmjerene prekjučer u istom dijelu dana.

Prema podacima mreže automatskih postaja Pljusak.com, u 15 sati temperature zraka u Zagori su bile od 3 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C, a najhladnije je u planinama s temperaturama zraka ispod nule iznad 800 metara nadmorske visine.

Biokovo najhladnije u zemlji

Najhladnija postaja u Hrvatskoj jučer je bio Sveti Jure na Biokovu. Prema podacima DHMZ-a, tamo je u 14 sati izmjereno -7,3°C uz vjetar prosječne brzine 17,6 m/s (63,3 km/h). Kombinacija vjetra i temperature daje osjet hladnoće, a on je u istom terminu na Svetom Juri iznosio čak -30,2°C! Najjači vjetar u zemlji jučer je puhao na Palagruži. Tamo je prosječna brzina u 14 sati iznosila 22 m/s.

Iako je tlak zraka izrazito visok (iznosi preko 1030 hPa), a centar najbliže ciklone daleko, nad Egejskim morem, u višim dijelovima troposfere kruži još nešto vlažnog zraka u sklopu sjevernog visinskog strujanja, pa je tijekom srijede u dijelovima Dalmacije bilo prolazno više oblaka. Snijeg je povremeno padao na Kamešnici, Dinari, a zabijelio je i dijelove Biokova. Pljuskova snijega ili snijega nošenog tramontanom i burom bilo je u nižim dijelovima srednje Zagore. Tako je sredinom dana snijega bilo na Vrdovu, Biteliću, a pokoja snježna pahulja zalutala je sve do Klis Megdana. Spomenimo da je snijeg pao u velikom dijelu BiH, uključujući skijališta na Blidinju i Kupresu.

 Sljedeća 2 dana još hladnije!

Olujnih udara bure i tramontane bit će još danas tijekom jutra, a snijega još može biti po Dinari i Kamešnici. U drugom dijelu dana vjetar će u Dalmaciji slabiti, no bit će osjetno hladnije u odnosu na jučerašnji dan pa će najviše dnevne temperature u Zagori biti oke nule, a uz obalu i na otocima većinom od 4 do 8°C.

U petak i subotu ujutro slab mraz moguć je i ponegdje uz obalu, no vjetar će sve više slabiti i bit će suho, piše Dalmacija News. 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com