Prvi dani siječnja donose prve oborine

Hladnoća će postupno popustiti u dane vikenda, ali nas prvih dana siječnja očekuje jačanje juga.

Prosinac je ostao “dosljedan”, pa nas je suho vrijeme pratilo od početka do kraja mjeseca. Velika je to rijetkost jer je ovaj mjesec, klimatološki gledano, drugi najkišovitiji u godini na Jadranu, odmah iza studenog. Anomalija je tim zanimljivija što se događa već drugi prosinac zaredom, a prije toga se nije dogodila od početka službenih meteoroloških mjerenja na našim prostorima.

Bura i tramontana koji su nas pratili posljednja dva dana bitno će oslabiti tijekom današnjeg dana, a u dane vikenda potpuno prestati. Dobra je to vijest za sve one koji će na otvorenome dočekati 2017. godinu.

Zadnjih sati nedjelje, prvog dana Nove godine, zapuhat će slabo jugo kao uvod u promjenu vremena koja nam stiže sljedećih tjedan, a s njom i dugo očekivane oborine!

U petak će prevladavati vedro. Puhat će umjerena, povremeno i dalje jaka bura, osobito podno Velebita i Biokova s olujnim udarima. Bura će lagano slabiti u drugom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -5 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 4°C. Najviše dnevne temperature od 2 do 6°C u zaobalju, od 6 do 12°C uz obalu i na otocima.

Stabilno i pretežno vedro vrijeme nastavit će se tijekom subote. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, danju će sve više slabiti i u većini predjela okrenuti na slab vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -4 do 1°C, uz obalu i na otocima od 0 do 5°C. Danju toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 8°C ponegdje u zaobalju do 15°C ponegdje na otocima.

NOVOGODIŠNJA NOĆ

U novogodišnjoj noći u većini predjela vedro, u srednjoj Dalmaciji je moguća promjenjiva naoblaka, ali suho. U većini predjela vladat će bezvjetrica ili će puhati slab vjetar promjenjiva smjera, podno Velebita slaba bura. Temperature u zaobalju od 0 do 4°C, uz obalu i na otocima od 4 do 9°C.

Stabilno i pretežno sunčano bit će tijekom nedjelje. Na moru će u drugom dijelu dana biti promjenjive naoblake. U početku tiho, a u drugom dijelu dana zapuhat će slabo jugo. Jutro će biti manje hladno u odnosu na prethodne dane, a najviše dnevne temperature od 7°C ponegdje u zaleđu Istre do 15°C ponegdje u Dalmaciji.

U ponedjeljak će postupno jačati jugo kao uvod u promjenu vremena koja nas očekuje u utorak, piše Dalmacija News. 

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com