Savjeti za zaštitu vodovodne instalacije od smrzavanja

S obzirom na ekstremno niske temperature zraka, Petar Vuletić, voditelj stožera zimske službe Županijskih cesta, napominje građane da prostor oko mjerila za vodu dodatno zaštite stiroporom ili kartonom kako ne bi dolazilo do pucanja cijevi i mjerila te izlijevanja vode na cestu i smrzavanja u dodiru s asfaltom, što je bio slučaj 2012. godine.

Iz Vodovoda Imotske krajine poručuju kako je to ujedno obveza svih potrošača po ugovoru o isporuci vode i drugim pozitivnim zakonskim propisima.

Kako bi se izbjeglo smrzavanje vodovodnih cijevi i nastanak neželjenih šteta, potrebno je:

  • Provjeriti jesu li vodomjerna okna dobro zatvorena, a u slučaju ekstremno niskih temperatura zaštitite instalacije unutar okna npr. dekama, tkaninama, stiroporom ili staklenom vunom.
  • Ispustiti vodu iz slavina u dvorištu.
  • Interne vodovodne cijevi koje nisu na propisnoj dubini, a vode do garaža i dvorišnih objekata koji se ne griju, isprazniti ili toplinski izolirati npr. filcom ili građevinskom folijom.
  • U vikendicama i ostalim objektima koji se ne koriste redovito ili u kojima nitko ne stanuje, te ako odlazite na duži put, zatvorite ventil iza vodomjera i ispustite vodu kako bi s spriječilo smrzavanje vode.
  • Pripaziti da se vodomjeri ne smrznu u prostorima s nezaštićenim otvorima (razbijeni prozori i sl.)
  • Pronaći ventil iza vodomjera kako biste na vrijeme zatvorili dotok vode u slučaju puknuća cijevi i time smanjili materijalnu štetu, piše Vode Lipik.

Foto: Internet 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com