Ovogodišnji siječanj službeno najhladniji u posljednje 54 godine: Na vidiku novi val ekstremne hladnoće?

Siječanj je u Dalmaciji službeno bio najhladniji u posljednje 54 godine, a na prognostičkim kartama pojavila se mogućnost novog hladnog vala za desetak dana.

Meteorologija i vremenski izvještaji češće su i više nego inače punili stranice portala i ostalih medija u netom završenom siječnju. Najbolji je to pokazatelj da je vrijeme priredilo poprilična iznenađenja. Malo je tko iza toplih dana nakon prethodnog Božića vjerovao da se u Dalmaciji može dogoditi velika zima u njenom nastavku. No, dogodila se, prvenstveno u vidu hladnoće i to u svom punom “sjaju”. Izrazito hladna kontinentalna zračna masa s dalekog sjeveroistoka prelijevala se preko Jadrana i Italije sve do sjevernih obala Afrike.

Rekordan dubrovački snijeg

Iako siječanj nije donio osobito puno snježnih dana, kakve smo primjerice mogli doživjeti još nezaboravljene veljače 2012. godine, bilo je i iznimaka. Tako je 11. siječnja snijeg zabijelio cijelu južnu Dalmaciju, a u Dubrovniku je izmjeren rekordan snježni pokrivač. Tada su se zabijelili Mljet, Sušac, Pelješac…

Novo snježno iznenađenje stiglo je 16. siječnja, i to s mora! Na Humu na otoku Visu nanosi snijega dosezali su pola metra, a slično je bilo u višim predjelima Brača. U Splitu je bilo više Facebook statusa o pahuljama nego što ih je zapravo palo, no snježni pokrivač dobio je velik dio Zagore i sve planine.

U prvom dijelu siječnja dogodio se i udaru bure na Paškom mostu od čak 216 km/h, no glavno meteorološko obilježje siječnja bile su vrlo niske temperature zraka.

Siječanj 2017. imao je srednju mjesečnu temperaturu zraka od 4,6°C,  što je točno 3,0°C hladnije od klimatološkog prosjeka za razdoblje 1961.-1990, a za 3,4°C hladnije od klimatološkog prosjeka za razdoblje 1981.-2010.

Jedini hladniji siječanj od početka službenih i kontinuiranih mjerenja (1948.) je onaj iz 1963., kada mu je srednja temperatura bila 4,3°C. 1954. siječanj je imao identičnu prosječnu temperaturu kao ovogodišnji.

Uzimajući u obzir sve mjesece, osim spomenutog siječnja iz 1963., hladniji su bili samo veljače 1965. i 1956, što znači da ovogodišnji siječanj najhladniji mjesec posljednje 52 godine. Ovdje ipak valja dodati da su mjerenja u Splitu postojala i prije 1948. (počela su 1926.), no kako su u nekoliko navrata bila prekinuta, nije bilo kontinuiteta. U razdoblju prije 1948. podosta je mjeseci bilo hladnije od ovogodišnjeg siječnja.

Južina i relativna toplina do kraja tjedna

Do kraja tjedna pratit će nas južina, tek povremena i uglavnom slaba kiše, ali i temperature zraka koje su znatno više nego smo ih imali u siječnju. Čini se da će se bura do naših predjela ponovno uspjeti probiti početkom sljedećeg tjedna kada će i temperature zraka dan za danom lagano padati.

Sibirska zračna masa

Pozornost plijene posljednji prognostički materijali za drugi dio nadolazećeg tjedna. Tako su neki od njih za spomenuto razdoblje počeli predviđati novo jako hlađenje istočne i jugoistočne Europe zbog novog dolaska zračne mase sibirskog podrijetla. Ukoliko ovaj hladni val stigne do Jadrana, prizori kakve smo gledali u prvoj polovini siječnja mogli bi se ponoviti! Ipak, kako se radi o relativno dalekom prognoziranom razdoblju, ovakav scenarij je izrazito nesiguran i podložan čak i značajnijim promjenama, pa će se više detalja znati za nekoliko dana.

Bilo kako bilo, zima još ni blizu nije gotova, piše Dalmacija News. 

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com