Intenzivne pripreme za povijesni zaron u Crvenom jezeru

Od 01. do 08. svibnja, Imotski i Crveno jezero biti će domaćini međunarodnom ronilačkom timu s impresivnim  ciljem – zaronom do dna Crvenog jezera. Dubina jezera u svibnju trebala bi biti 270-300 metara, ovisno o količini oborina u idućem razdoblju.

Pripreme su počele još u listopadu, dolaskom Frederica  Swierczynskog u Imotski i prvim posjetom Crvenom jezeru i sastankom s HGSS-om i Turističkom zajednicom Imotski koja će biti nositelj projekta s hrvatske strane.

Po povratku u Francusku, Frederic je okupio uistinu značajno ronilačko-novinarsku ekipu od  desetak članova, a s naše strane punu potporu ekspediciji će pružiti članovi HGSS-a, speleoroniteljica Petra Kovač Konrad te članovi RK Crveno jezero koji će morati opet konstruirati vitlo i žičaru za spuštanje brojne opreme i ronilačkog zvona.

Francusku ronilačka ekipu sačinjavali bi:
– Frédéric Swierczynski / organizator
– David Bianzani / direktor zarona
– Laurent Mestre / ronilac potpora za disanje u zvonu
– Didier Quartiano / ronilac potpora za pratnju označivača
– Christophe Leclercq / razmještanje osvjetljenja i fiksnih kamera
– Julien Hugon / rukovatelj dopplerom u zvonu

Ekspedicija će biti odlično medijski popraćena, planirana je izrada dokumentarnog filma u trajanju 50 minuta, a osim toga vijest o zaronu biti će u velikom broju inozemnih medija od kojih izdvajamo središnji dnevnik na TF1 i Info France, tisak: Paris Match, VSD, Gen sdu Sud, La Provence, Subaqua, Tauchen dive i mnogi drugi.

Naravno, osim navedenih medija ovaj zaron će biti zanimljiv i velikom broju hrvatskih medija, a i Gorgonija.com će biti prisutna na licu mjesta tijekom cijele ekspedicije. Sve materijale koji će biti snimljeni TZG Imotski  moći će koristiti za svoje promidžbene aktivnosti.

Početak spuštanja opreme i probnih zarona su od 01. svibnja, a sam zaron do dna predviđen je 05. svibnja,  ali točan datum ipak ovisi o mnogim čimbenicima i vremenskim prilikama.

U sufinanciranje ekspedicije (osim TZG Imotski) uključili su se i TZ Splitsko-dalmatinske županije kao i HTZ preko svog ureda u Parizu.


Malo o jezeru i dosadašnjim istraživanjima
Crveno jezero je hidromorfološki fenomen i svjetska rijetkost jer je oblikom, bojom i postankom jedinstveno u svijetu. Nalazi se 1,5  km  sjeverozapadno  od  Imotskog. Mlađe je tektonike na izrazito potresnom području. Nastalo je urušavanjem podzemnih šupljina ispunjenih vodom. Stručnjaci ga često nazivaju čudom krša jer je riječ o provaliji stijenka poput prirodnog bunara, približnog promjera 200 m, a dubine veće od 500 m,  pri čemu na dubinu same vode otpada polovica.

Dno mu još nije posve istraženo, a zaštićeno  je 1964. godine, dok je cijelo   područje  sjeverno  od grada zaštićeno  1971. godine kao značajan krajobraz koji obuhvaća Modro i Crveno jezero kao spomenike prirode te veći kompleks zemljišta pošumljenoga crnim borom, ukupne  površine  3,78 km2.

Prvo sustavno istraživanje morfologije i hidrologije Crvenog jezera obavio je akademik Josip Roglić 1937. godine, no mjerenja nisu osobito točna obzirom na tada raspoloživa tehnička sredstva.

Preciznije podatke o Crvenom jezeru  dala su istraživanja ing. Milivoja Petrika obavljena pedesetih godina prošloga stoljeća. Petrik je pronašao najnižu točku dna na +4,1 m nadmorske visine, a utvrđena je  najviša kota jezerske razine na 274,5 m, te najniža na 252,8 m.

U svibnju 1998., Crvenom jezeru  organiziran je zaron od strane članova HPD Imotski i RK Crveno jezero.  Spuštanje i zaron snimani su za potrebe dokumentarnog serijala „Dubine“ autora  Stipe Božića.  Tom prilikom ronili su Tonći Najev (101 metar) i Luka Kolovrat (52 metra).

Iste godine, na jesen organizirana je i velika međunarodna speleološka ekspedicija koju je vodio  Mladena Garašića. Tada je Thomas Berend zaronio na 181 metar dubine.

Nakon toga u organizaciji TZ Imotski i RK Crveno jezero bilo je nekoliko zarona u Crveno jezero, a u jesen 2013. do dna jezera spuštena je mini podmornica (ROV) koja je stigla do 255 metara dubine s dnom ispod površine mora, piše Gorgonija.

Detalje tog istraživanja možete pročitati na  http://www.imotski-svitnjak.com/index.php/zanimljivosti/item/34-najnovija-hidroloska-i-geomorfoloska-istrazivanja-crvenog-jezera

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com