Predavanje „Ekološki uzgoj lavande i smilja“

Besplatno predavanje pod temom „Ekološki uzgoj lavande i smilja“ održat će se danas, 3. veljače, u Domu kulture u Prološcu Donjem, s početkom u 18 sati.

Cilj predavanja je dobivanje informacija o ekološkom uzgoju lavande i smilja. Govorit će se o načinu uzgoja, berbi, preradi, dopuštenim gnojivima i zaštitnim sredstvima.

Kada je riječ o isplativosti uzgoja aromatičnog bilja podsjetimo da više od 30.000 kuna iznosi dobit od prodaje lavandinog ulja dobivenog od lavande proizvedene na površini od jednog hektara. To je jedan od zanimljivih podataka koje je iznijela magistrica agronomije Branka Perinčić na predavanju „Potencijali uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja“ u organizaciji Udruge Ravni kotari iz Zadra, piše agroklub.

Ljekovito i aromatično bilje posljednje vrijeme medijski prostor nalazi u dijelovima crne kronike gdje se najčešće izvješćuje o nelegalnom branu smilja, tuči i prosvjedima berača. U takvoj situaciji logično je razmišljati o njegovom uzgoju, osobito u Hrvatskoj gdje imamo više od milijun hektara neobrađene zemlje.

Ljekovito bilje čine vrste čiji jedan ili više biljnih dijelova sadrže biološki aktivnu tvar koja se može koristiti u terapijske svrhe ili za kemijsko-farmaceutske sinteze. U aromatično bilje ubrajaju se biljne vrste koje sadrže jednu ili više aktivnih tvari posebnog mirisa ili okusa. Koristi se za spravljanje mirisa, kozmetičkih, preparata, napitaka, aroma u prehrambenoj industriji“, kaže magistrica Perinčić.

Više o samim uvjetima sadnje te brojnim drugim korisnim informacijama svi zainteresirani mogu saznati na ovom predavanju.

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com