Sigurnost u cestovnom prometu – operativna akcija „BRZINA“

Sutra, 10. veljače, u vremenskom intervalu od 10 do 16 sati na području Policijske uprave Splitsko-dalmatinske provest će se pojačana akcija u cestovnom prometu,  posebno usmjerena na zahvaćanje prekršaja koji dovode do nastanka prometnih nesreća i posljedica u njima.

Akcija je primarno usmjerena na zahvaćanje prekršaja BRZINE, ali i ostalih prekršaja: zaštitne kacige, oduzimanje prednosti prolaska, nekorištenje sigurnosnog pojasa, pretjecanje te alkohol i opojne droge.

Praćenjem, odnosno analizom stanja sigurnosti u cestovnom prometu, u proteklom mjesecu bilježi se povećanje ukupnog broja prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Gotovo kod trećine prometnih nesreća uzrok je nepropisna ili neprilagođena brzina, a kao ostale greške vozača koje dovode do prometnih nesreća i teških posljedica u njima slijede nepoštivanje prednosti prolaska i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (vožnja u slijedu). Kod ugroženih skupina u cestovnom prometu izdvaja se devet prometnih nesreća u kojim su sudjelovali  pješaci kao i deset prometnih nesreća vozača mopeda/motocikla.

Uz poštivanje prometnih propisa, posebno poštivanje dozvoljenih brzina, prednosti prolaska i vožnje pod utjecajem alkohola, skrećemo pažnju i na problematiku nekorištenja sigurnosnog pojasa na svim sjedalima u vozilu čije nekorištenje izrazito negativno utječe na posljedice u nesrećama i tjelesno ozljeđivanje vozača i putnika. Ovom prilikom upozoravamo i na uporabu mobitela tijekom vožnje što dodatno ugrožava sigurnost kako pojedinca tako i svih drugih sudionika u prometu, piše PU Splitsko-dalmatinska.

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com