Posljedice ako odbijete cijepiti dijete: Novčane kazne, nemogućnost upisa u vrtić…

S ozbirom na apele epidemiologa koji su zbog sve većeg broja necijepljene djece zabrinuti da će se pojaviti epidemije bolesti, poput ospica, evidentno je da je Sanitarna inspekcija zahvatila tek vrh ledenog brijega.

Sanitarna inspekcija zadužena je za postupanje protiv roditelja koji ne žele cijepiti djecu. U 2016. godini dobili su 155 prijava radi neodazivanja roditelja na pristupanje obveznoj imunizaciji te je ukupno podneseno 99 obveznih prekršajnih naloga sukladno odredbi članka 77. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Podneseno je i 134 prijava nadležnom Centru za socijalnu skrb, a o svim pojedincima obaviješten je i Ured pravobraniteljice za djecu, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva.

S ozbirom na apele epidemiologa koji su zbog sve većeg broja necijepljene djece zabrinuti da će se pojaviti epidemije bolesti, poput ospica, evidentno je da je Sanitarna inspekcija zahvatila tek vrh ledenog brijega.

Što će vam se dogoditi ako odbijete cijepiti dijete? 

O proceduri u slučajevima kada roditelji odbiju cijepiti svoje dijete Index je pitao Ministarstvo zdravlja.

Odredbom članka 40. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao jedna od posebnih mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti definirana je obvezna imunizacija protiv određenih zaraznih bolesti.

Sukladno Pravilniku o načinu provođenja imunizacije protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se podvrgavaju toj obvezi, određene su aktivnosti koje svaki liječnik treba poduzeti kako bi proveo obveznu imunizaciju.

Kazna za roditelja koji nisu cijepili dijete 2.000 kuna

Ako se roditelj ili skrbnik po poslanom pozivu odazove u ordinaciju s djetetom ili bez djeteta te izjavi da odbija izvršiti obvezu, liječnik treba uputiti roditelje, koji i nakon svega i dalje odbijaju ili odgađaju izvršavanje obveze, nadležnom epidemiologu na savjetovanje.

Ako i dalje odbija imunizaciju, liječnik može sam obavijestiti nadležnog sanitarnog inspektora koji će na osnovu prikupljenih dokaza i evetualno obavljenog nadzora, izdati obavezni prekršajni nalog te kazniti za prekršaj roditelja ili staratelja ako ne izvrši obvezu imunizacije protiv bolesti utvrđene Programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi, novčanom kaznom u iznosu od dvije tisuća kuna.

Ako se ne plati ili uloži prigovor, slučaj razmatra Prekršajni sud po žurnom postupku. Sanitarni inspektor o svemu obavještava nadležni Centar za socijalnu skrb i Ured pravobraniteljice za djecu.

Djeca koja nisu cijepljena ne ispunjavaju uvjete za upis u vrtić

Odredbom članka 132. Obiteljskog zakona svatko je dužan prijaviti Centru za socijalnu skrb povredu djetetovih prava, među koje spada i pravo djeteta na skrb o životu i zdravlja pa bi, dakle, i sam liječnik trebao to učiniti, ističu u ministarstvu.

Pojasnili su i problematiku oko upisa u vrtić djece koja nisu cijepljenja.

Upis u dječji vrtić uvjetovan je urednim cijepljenjem te dijete koje nije cijepljeno, bez obzira na tjelesno i mentalno zdravlje, ne ispunjava sve uvjete za upis u vrtić, stoji u odgovoru ministarstva zdravstva.

“Najviše će biti pogođena djeca koja se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti”

– Cijepljenje je obvezno, postoji zakonska obveza, no kampanje protiv cijepljenja, doveli su do toga da je obuhvat cijepljenja nizak. Najviše će biti pogođena djeca koja se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti. Procijepljenost MPR-om pala je ispod 85 posto jer roditelji daju sebi za pravo odlučivati hoće li cijepiti djecu ili ne. Neki su pedijatri tužili roditelje Sanitarnoj inspekciji. Izriču se novčane kazne, no sustav je nedosljedan, brojni slučajevi se ne prijavljuju. Roditelji se pozivaju na osobna prava. Nije to samo problem u Hrvatskoj, već i u drugim državama – kazala je dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. – piše Index, a prenosi Dalmacija News. 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com