Imoćanin Jadran Grančić pomeo konkurenciju i osvojio IKKER

Mladi imotski kuhar Jadran Grančić pobjednik je trećeg izdanja IKKER-a, Interregionalnog kupa kuhara europskih regija, koji je zaključen sinoć podjelom nagrada i prigodnom svečanošću.

Grančić je ujedno bio i jedini hrvatski predstavnik među trojicom prvoplasiranih, a ostatak najboljeg trojca čine Nikola Mishovski i Dean Karapev, dvojica kuhara iz ovogodišnje zemlje partnera – Makedonije.

Osim toga, dodijeljeno je i nekoliko posebnih nagrada: za najbolji rad u boksu posebnom je nagradom nagrađena crnogorska kuharica Ivana Delić, nagrada za najbolji pisani ispit na natjecanju pripala je ukupnom pobjedniku Jadranu Grančiću, zatim je jedna od posebnih nagrada otišla u roke predsjednika stručnog žirija Izoka Legata, dok je utješnu nagradu dobio i lanjski pobjednik ovog natjecanja, Splićanin Toni Boban.

– Pripremali smo rižoto od piletine i pilećih jetrica te za glavno jelo kombinaciju svinjskog file i bifteka. Odlučio sam se na rustikalni način s modernijim serviranjem, to nije ništa novo, no dao sam sve od sebe da bude što bolje. Vjerujem da mi je i pismeni ispit mnogo pomogao u toj ukupnoj pobjedi, potrudio sam se maksimalno pokazati koliko znam i koliko mogu, hvala svima koji su me podržali – kazao je pobjednik IKKER-a Jadran Grančić.

A dok je večer otvorenja IKKER-a protekla uz okuse moderne dalmatinske kuhinje, uzvanici na sinoćnjoj, završnoj, svečanosti u hotelu mogli su uživati u okusima jedne od najboljih mediteranskih kuhinja – makedonskoj, zahvaljujući restoranu  iz grada Gevgelije čija je ekipa pripremila večeru kojom je završeno treće izdanje
kuharskog kupa.

U ime domaćina,  grada Makarske, gradonačelnik Tonći Bilić izrazio je sinoć veliko zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem natjecanja, koje je odnedavno ugovorno vezano za Makarsku do 2019. godine.

– Čestitam pobjedniku, nagrađenima ali i svima koji su sudjelovali u ovom kupu jer u pitanju su kuhari koji su vrh vrhova u svojim nacionalnim natjecanjima. Posebno mi je drago da se ove godine u IKKER uključila i Srednja strukovna škola Makarska, nadam se da će tako biti i ubuduće jer ova manifestacija ne samo što može pomoći Makarskoj i čitavom Makarskom primorju kao destinaciji na gastro turističkoj karti, nego i svojom organizacijom te pripadajućim edukacijama može pomoći učenicima ugostiteljskih škola, kao i već završenim kuharima, da unaprijede svoja znanja i vještine kako bi u konačnici pružili što kvalitetniju gastronomsku ponudu turistima i svima koji dolaze na naše područje. IKKER može pridonijeti populariziranju struke, ja se nadam da će u tome i uspjeti te privoljeti više mladih da odaberu strukovnu školu za kuhare ili konobare. Jer, prema trenutnim informacijama ne samo kod nas, nego praktički na čitavom našem dijelu Jadrana vlada jedan nedostatak kvalitetnog kadra, a bez toga uistinu ne možemo računati na posebno kvalitetne turističke sezone – izjavio je makarski gradonačelnik Tonči Bilić, dodavši da je Makarska IKKER-om uspjela vratiti dio onog što je izgubila odlaskom festivala Biseri mora na Brač.

– Drago mi je što se ulazak u ovaj projekt pokazao pravim potezom, IKKER je danas ne samo jaka gastro manifestacija u našem gradu nego i događaj kojeg možemo označiti i kao početkom ovogodišnje turističke sezone, a s druge strane ne treba zaboraviti da je Makarska uz ovo natjecanje domaćin i Grand Gourmeta, natjecanja konobara i barmena s kojim ćemo potkraj kalendarske godine zaključiti turističku sezonu 2017. – dodao je Bilić, piše Makarsko primorje. 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com