Imotski: Predstavljanje knjige “Heroji Domovinskog rata – svjedočanstva”

U maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta danas će se održati predstavljanje knjige „Heroji Domovinskog rata – svjedočanstva“, autora profesora Josipa Jurčevića, s početkom u 18:30 sati. Osim samog autora, o knjizi će govoriti i Zdenko Lozo, publicist i novinar.

Iskazi su to 19 dragovoljaca iz 1996.g. koji su prošli ratišta od Vukovara do Kupresa.

Izdavanje knjige potpomoglo je Ministarstvo hrvatskih branitelja. Autor kaže da se na objavu odlučio kako se ne bi zaboravilo herojstvo onih koji su u bezizlaznoj situaciji, kada im nitko nije davao prilike, bili spremni žrtvovati svoj život.

“Ovdje je sadržano 19 svjedočanstava koja bi trebala potaknuti da više tisuća hrvatskih heroja napokon dobije svoje mjesto pod suncem. Ne samo da dobiju društveno priznanje nego da se na pravi način vrati vrijednost Domovinskom ratu jer bez tog žrtvovanja za zajednicu i dragovoljstva ranih 90-ih godina prošlog stoljeća, Hrvatska danas ne bi postojala”, poručio je prof. dr. Josip Jurčević, piše HRT.

Podsjetimo, Jurčević je hrvatski povjesničar rođen u Studencima pored Imotskog 1951.g. Znanstveni je suradnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i profesor na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Ima jaku znanstvenu i političku djelatnost te je izdao niz knjiga.

1990.g. sudjelovao je u otkrivanju i javnom predstavljanju poratnih žrtava u jami Jazovka te osnivanju Hrvatskog društva za istraživanje žrtava rata i poraća u kojem je izabran za predsjednika.

Dragovoljac je Domovinskog rata od proljeća 1991. godine. U Hrvatskoj vojsci, 1991.-1992., dobiva čin bojnika. Jedan je od osnivača Informativno psihološke djelatnosti MORH-a te prvi ravnatelj Središnjeg arhiva MORH-a.

Na predsjedničkim izborima 2009. godine Jurčević se kandidirao kao neovisan kandidat i osvojio 2,74 % glasova. U početku je bio član političkoga pokreta Hrast, ali se pridružio stranačkoj koaliciji Savez za Hrvatsku na izborima za Hrvatski sabor 4. prosinca 2011. te je bio nositelj liste HDS-a.

Među značajnijim Jurčićevim knjigama izdvajamo Nastanak jasenovačkog mita: problemi proučavanja žrtava Drugog svjetskog rata na području Hrvatske (2005.), Bleiburg: jugoslavenski poratni zločini nad Hrvatima (2005.) i Crna knjiga komunizma u Hrvatskoj (2006.)

2014.g. osvojio je nagradu “Ljubica Štefan” za cjelokupan dosadašnji povijesno-istraživački rad i posebno za knjigu Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti, piše Wikipedia.  

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com