Od nedjelje nisu obvezna dnevna svjetla na automobilima

Prema Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2017. godini (NN 15/17) od 26. ožujka počinje ljetno računanja vremena i prestaje obveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana.

No, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/2008. čl. 102) vozači mopeda i motocikla tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, u protivnom bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kn. Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa, HAK dodatno podsjeća na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

Svjetla i sigurnost

Obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena pravda se ekološkim razlozima (smanjenje ukupne potrošnje, a time i manja emisija CO2), dok prometni stručnjaci smatraju kako je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje jer i za sunčanih dana upaljena svjetla doprinose većoj vidljivosti, a time i sigurnosti prometa, odnosno smanjenju broja prometnih nesreća. Nekoliko litara više potrošenog goriva tijekom cijele godine ne može se uspoređivati sa sačuvanim ljudskim životima, poručuju iz HAK-a.

Foto: Internet 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com