Korizmeni koncert klape Žrnovnica u crkvi Sv. Franje

Klapa Žrnovnica održat će “Korizmeni koncert” u crkvi Sv. Franje danas, 24. ožujka, s početkom u 19:15 sati.

Na taj način klapa Žrnovnica, pod vodstvom maestra Marka Marina, već šestu godinu daje svoj doprinos kršćanskoj kulturi pjevajući korizmene pučke napjeve iz Žrnovnice i duhovnu glazbu prilagođenu vremenu Korizme.

“Ne želimo umanjivati vrijednost drugih liturgijskih vremena, ali baš iz razloga što je Korizma za nas posebno inspirativna, puna duboke religioznosti, vrijeme otajstva-tajne, muke, patnje, križa i žrtve, razdoblje kada se okrećemo sebi, preispitujemo se. Ona je ujedno i glazbeni fenomen iako ne toliko popularan, pogotovo među „modrenim klapama“, ali za nas vrlo emocionalan program, vrlo intiman koji se može i preporuča pjevati u sakralnim prostorima. Stoga smo prije šest godina započeli ciklus korizmenih koncerata po crkvama i katedralama. Većinu smo ih održali u sklopu manifestacije „Žrnovski koncertni Ave Verum“ čiji smo i začetnici.

Počelo je koncertom u splitskoj katedrali Sv. Duje, preko koncerta u svojoj župi u crkvi U.B.D. Marije u Žrnovnici, crkvi Gospe od Ružarija u Drnišu, nastavljen je koncertom u katedrali Sv. Marka u Makarskoj, katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru u susjednoj Bosni i Hercegovini, zatim koncertima u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku, katedrali svetog Lovre u Trogiru, katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Senju, crkvi svetišta Majke Božje Trsatske u Rijeci te prošle godine u Zagrebačkoj katedrali.

Neki od koncerata su se održali i u sklopu manifestacije „Dani kršćanske kulture“.  Ove godine ćemo nastaviti taj niz koncertom u crkvi u Imotskom. Početak koncerta je u 19:15 sati, a prethode mu križni put u 18:00 i sveta misa u 18:30 sati”, istaknuo je voditelj klape Marko Marin.

Organizatori koncerta su Franjevački samostan sv. Franje Imotski i Kulturno-umjetničko društvo „Žrnovnica“, pri kojem djeluje klapa Žrnovnica.

 

Klapa će se predstaviti u sastavu:

                   Maja Markovina – I tenor,

                   Filip Maras – II tenor,

                   Rade Mihanović – II tenor,

                   Robert Javorčić – bariton,

                  Andrija Pivčević – bariton,

                  Ante Mihanović – bariton /bas,

                  Ante Novaković – bas,

                  Krešimir Markovina  – bas.

                  Voditelj klape – Marko Marin

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com